23 Jula, 2024
BalkanCrna GoraTurizam

Krajem jula otvaranje Žičare “Kotor – Lovćen” za komercijalne vožnje

Žičara “Kotor – Lovćen” saopštila je da je otvaranje te žičare za komercijalne vožnje planirano za kraj jula.

Kako su naveli u saopštenju, testiranje konstrukcije žičare teče po planu i ulazi u finalnu fazu, uključujući i radove na povezanim objektima.

“Kompletnim procesom testiranja rukovodi renomirana kompanija Leitner, primjenjujući protokole koji su usklađeni sa najstrožijim evropskim propisima koji uređuju oblast ropeway sistema”, piše u saopštenju.

“Privilegija je biti dio projekta, na lokaciji sa koje se pruža pogled na jedan od najljepših zaliva na svijetu. Za nama je izazovna godina, do finalne faze smo doveli jedan od zahtjevnijih projekata na kojem smo radili, što s obzirom na iskustvo i tradiciju kompanije Leitner, dovoljno govori o karakteristikama terena, izrazito nepovoljnim vremenskim uslovima, nagibu, dužini trase i ostalim izazovima koje smo uspjeli da savladamo”, istakao je Martin Leitner vlasnik italijanske kompanije za proizvodnju i ugradnju “ropeway” transportnih sistema – Leitner.

Dodaje kako je važno da naglasi da su implementirali najsavremenija rješenja, koja garantuju sigurnost i udobnost prilikom vožnje, kao i da će Crna Gora uskoro imati u pogonu žičaru na izuzetno atraktivnoj lokaciji, čija konstrukcija, kao i sigurnosna provjera i protokoli odgovaraju najvišim svjetskim standardima.

“Sve ovo, a posebno nevjerovatna prirodna ljepota Boke i Lovćena, opredijelili su nas i za vlasničko učešće, jer vjerujemo da će ovo biti jedna od najprepoznatljivijih turističkih atrakcija na Jadranu i šire”, dodao je.

Kako se navodi u saopštenju, eksterno, nezavisno testiranje konstrukcije žičare sprovodi agencija WPK Austria – akreditovana kao inspekcijska i ispitna agencija specijalizovana u oblasti tehnologije i ispitivanja žičara.

Trasa Žičare polazi od Duba, koji se nalazi na teritoriji opštine Kotor i vodi do lokaliteta Kuk na planini Lovćen, na 1.348 metara nadmorske visine. Projektovani kapacitet je 48 gondola na nivou od 1.200 putnika po satu, dok je vrijeme putovanja od stanice Dub do stanice Kuk nepunih 11 minuta.

Tekst: vijesti.me

Foto: vijesti.me

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *