13 Jula, 2024
AktuelnoSrbija

Marija je najbolja oračica u regionu. Na takmičenju pobedila 50 muškaraca

Srbiju je obišla vest da će nas na takmičenju u oranju u Letoniji u oktobru predstavljati mlada Marija Seočanac iz Novog Sela kod Kraljeva. Ona ima 23 godine i u konkurenciji 50 najboljih orača iz regiona (svi su bili muškarci), Marija je bila apsolutni pobednik izbornog takmičenja u Srbobranu. Kako kaže, prvi put je zajedno sa dedom sela za volan traktora kad je imala osam godina, a par godina kasnije počela je i sa oranjem.

– Deda Voja je bio taj koji je verovao u mene i uz njega sam sve brzo naučila. Na selu ima posla tokom čitave godine i deda je znao da me zovne i kaže – ajmo sine da oremo. Brzo sam savladala sve te finese, da baratam priključcima kako bi brazda bila dobro izorana. Mora da se pogodi odgovarajuća dubina i pravac. Zna se da kako uzoreš, tako ćeš i da obereš. Komplikovano jeste, ali svakako uz dobru volju sve se može savladati, kaže za RINU vredna Marija Seočanac.

Tradicionalno takmičenje orača “Prva brazda” počelo je 2013. godine u Novom Selu, a upravo Marijin deda bio je jedan od počasnih učesnika. Kao čuveni domaćin tog kraja uzorao bi prvu brazdu za berićet. Na njegov nagovor Marija je sa svojih 15 godina počela da se takmiči, i odmah oduvala mušku konkurenciju.

– Na početku sam imala veliku tremu. Nije isto kad orete na svojoj njivi i kad to radite pred velikim brojem ljudi. Imate posebne propozicije koje morate ispoštovati. Ali, pobedila sam tada i nikad neću zaboraviti dedin osmeh i ponos, kada su prilazili da mu čestitaju i govore – to je tvoja škola, priča Marija.

Kako je odrastala u malom srpskom, ali izuzetno živom selu, od ranog detinsjtva komšije su znale za njenu ljubav prema vožnji pa ih nije iznenadilo što je njihova Marija najbolji orač u Srbiji. Sada je očekuju prirpeme za takmičenje u Letoniji, a čeka se da u Novo selo stigne takmičarski plug pa da krene sa vežbanjem.

– Ovde ima toliko njiva, što mojih što komšijskih, tako da mi bolji trening ne treba. Uvek sam u selu imala veliku podršku, to su sve izuzetno vredni ljudi koji svoje poljoprivredne mašine ne gase tokom čitave godine. Jako je važno što sam dobila i podršku Minstarstva poljoprivrede kad je u pitanju predstojeće takmičenje u Letoniji, ispričala je Marija.

Marija je inače studentkinja Tehnološkog fakulteta u Beogradu, pa je osim podrške u takmičenju dobila i ponudu za posao upravo u Minsitarstvu poljoprivrede, pod uslovom da završi fakultet.

– Sad imam još veći elan i motovaciju da što pre diplomiram. Da mi je neko rekao da će mi sve ovo upravo traktor i oranje omogućiti, ne bih mu verovala, zaključuje sa osmehom jedinstvena Marija.

Tekst: blic.rs

Foto: RINA

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *