14 Aprila, 2024
Crna Gora

Izložba o “kamenom selu” Gostuša predstavljena u Kotoru

Rezultate projekta “Oživljavanje kamenog sela“ Fondacija Arhitekta Aleksandar Radović predstavlja u zemlji i regionu. Početkom februara izložba nastala u okviru ovog projekta otvorena je u Galeriji Solidarnosti u Kotoru. Do kraja februara izložba će biti predstavljena u Beogradu, Novom Sadu i Republici Srpskoj.

Reč je o projektu zaštite sela Gostuša, udaljenom od Pirota tridesetak kilometara koga zbog kamenih krovova i autentične arhitekture kuća od kamena, drveta i zemlje, zovu “kamenim“.

Prvi deo projekta realizovan je oktobra prošle godine u selu Gostuša na Staroj planini. Organizovani su konzervatorski kamp i stručna konferencija. Obnovljen je kameni krov na apsidi crkve u selu, uređen potporni zida crkve, koja je posle 30 godina osveštana. Bile su organizovane i radionice izrade crepulja i tradicionalne pripreme hleba i radionice starih zanata.

Upravnica Fondacije Elena Vasić Petrović je ranije izjavila da se glavni deo projekta koji se zove oživljavanje kamenog sela odnosi upravo na volonterski kamp i radionice starih materijala, zanata i tehnika.

– Radili smo na objektima u selu. Na crkvi Svetog Jovana Krstitelja smo uradili da ona ponovo zaživi. Posle 30 godina sveštenici su osveštali hram a meštani su doneli kolače. Koristili smo stare materijale. Radili smo različite vrste krečnih i blatnih maltera. Radili smo na drvetu, nameštaju u crkvi, kamenim podovima u crkvi, na stepeništu. Radili smo konzervaciju kamena. Meni je posebno važno očuvanje kamenih krovova u selu. Uspeli smo da na apsidi crkve rekonstruišemo krov od kamenih ploča sa volonterima i uradimo potporni zid Crkve i trem. Sve to je rezultat naših istraživanja koja traju već nekoliko godina- kaže Elena Vasić Petrović.

Ovaj projekat jedan je od 10 dobitnika granta iz programa “Evropski dani kulturne baštine“ za prošlu godinu, koji dodeljuju Evropska komisija i Savet Evrope. Projekat vodi arhitekta konzervator Elena Vasić Petrović i nagrađen je prošle godine u Strazburu.

Tekst: danas.rs

Foto: Fondacija Arhitekta Aleksandar Radović

One thought on “Izložba o “kamenom selu” Gostuša predstavljena u Kotoru

  • Tot Zoltan

    Pozdrav
    Zovem se Tot Zoltan, arhitekta po struci iz Subotice. Drago mi je za ovaj poduhvat, za ocuvanje ,,kamenog sela,, Gostusa. Ja sam oduvek bio za ovakve i sl. akcije. Inace sam pobornik ocuvanja starina, kao u arhitekturi tako i u ocuvanju starih zanata, ocuvanju starih dobrih recepata spremanja starih jela itd.

    Reply

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *