13 Jula, 2024
AktuelnoBosna i Hercegovina

U Trebinju obeležena 31. godišnjica smrti heroja Srđana Aleksića

U Trebinju je obeležena 31. godišnjica smrti Srđana Aleksića, koji je preminuo od nakon što su ga tokom rata u BiH u centru grada pretukli pripadnici Vojske Republike Srpske (VRS), zbog toga što je branio muslimanskog sugrađanina Alena Glavovića.

Rade Aleksić, Srđanov otac, sa nekoliko prijatelja i predstavnikom Gradske uprave Trebinje, položio je cveće na Srđanov nadgrobni spomenik.

On je rekao da je pre mesec dana umro jedan od učesnika u prebijanju njegovog sina Srđana.

„Pitaju me da li mi je milo. Pa, zamislite, takvo pitanje, zamislite dokle smo dogurali. Nije mi milo, ja žalim toga čoveka. Ja ne osuđujem njega, osuđujem one koji su stvorili takve uslove da ginu mladići kao što je Srđan i hiljade i hiljade takvih Srđana“, rekao je Rade Aleksić.

Srđanu Aleksiću je posthumno dodeljena Povelja Helsinškog komiteta za ljudska prava u BiH, a brojne ulice i trgovi u zemljama bivše Jugoslavije nose njegovo ime.

Helsinški parlament građana Banjaluke, Nezavisno društvo novinara Vojvodine, portal Lupiga iz Zagreba, Institut za medije Crne Gore i Mreža mira iz BiH ustanovili su regionalnu novinarsku nagradu „Srđan Aleksić“.

Radio-televizja Srbije je snimila dokumentarni film „Srđo“, a reditelj Srdan Golubović igrani film „Krugovi“, po motivima života Srđana Aleksića.

Srđan Aleksić je 21. januara 1993. godine video da u centru Trebinja, u neposrednoj blizini policijske stanice, pripadnici VRS tuku Alena Glavovića, Bošnjaka iz Trebinja.

Prišao im je i rekao da ga ostave na miru, a oni su potom njega pretukli na smrt.

Pao je u komu iz koje se nije probudio.

Preminuo je šest dana kasnije.

Tekst: beta.rs

Foto: n1info.rs

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *