22 Oktobra, 2024
AktuelnoSrbija

Objavljena Nova mladenovačka drama KUĆA U VODI

Nova mladenovačka drama – KUĆA U VODI, naslov je koji je pod uredničkom palicom Ognjena Petrovića i Jelene Vukanović, sa GO Mladenovac kao izdavačem i Presing izdavaštvom koje potpisuje štampu, ugledao svetlost dana. Reč je o svojevrsnom finalu projekta koji je iniciralo i pokrenulo Udruženje književnika i ljubitelja književnosti Litera tokom 2017. godine.  Tada se pojavila zbirka odabranih dela mladenovačkih pesnika “Nova mladenovačka poezija”, koju su priredili  Ognjen Petrović i Zoran Antonijević.

 

Već tokom 2018. i 2019. godine objavljene su i kratka proza i pripovetke novih mladenovačkih pripovedača u okviru zbirke “Prozor u dvorište”, zborniku mladenovačke kratke priče i pripovetke. I ovu zbirku su pripremili Ognjen Petrović i Zoran Antonijević (Litera, 2018.), a zbirku “Karneval u suterenu – nova mladenovačka kratka priča”, Ognjen Petrović. (Litera, Mladenovac, 2019.)

Nova mladenovačka drama  “Kuća u vodi” obuhvata ukupno osam autora koji žive i stvaraju na teritoriji gradske opštine Mladenovac i koji su većinom kao afirmisani pisci zastupljeni i u prethodnim izdanjima mladenovačkih zbornika poezije i/ili proze, kao i kroz individualna izdanja.

Imena obuhvaćena u ovom zborniku su: Aleksandar Bećić, Jelena Vukanović, Vuk Vuković, Zoran Grujić, Aleksandra M. Lalić, Ana Nikvul, Tihomir Stevanović i Lori Stejn.

“Prošle idilične zime predložila sam Ognjenu Petroviću da sačinimo Zbornik mladenovačke drame. Već iskusni dramski pisci su nam se odazvali, a neki su napisali i svoju prvu dramu, što je naročito iznenađenje. Dobili smo raznolik opus unutar odabranog žanra: monodramu, dramu apsurda, komediju naravi, vodvilj, tragediju. Zahvaljujemo se odabranim autorima što su magično doprineli da ovo bude bogata knjiga” – govori u predgovoru Jelena Vukanović, jedan od urednika ove knjige i idejni tvorac projekta kojim drama zauzima svoje zasluženo mesto u Mladenovcu, uz poeziju i prozu.

Ognjen Petrović, čije je zalaganje  za mladenovačku književnost i njeno “sakupljanje na jedno mesto” dovelo do izlazaka zbornika od 2017. pa do danas, kaže u pogovoru: “Osnovni smisao i svrhu u koautorskom i samostalnom radu na pomenutim zbornicima, video sam prvenstveno u potrebi – otvaranja prostora za sve one koji nisu obuhvaćeni antologijama (budući da su se u književni život Mladenovca uključili kasnije i za njihovo pismo se saznavalo postupno), koje je počev od 1999. do danas štampao mr Dušan Stojković, pionirski realizujući projekat predstavljanja celokupne mladenovačke književnosti. Literini zbornici koji su revijalno predstavljali pesme i priče i pripovetke nove mladenovačke književnosti samo su se na već postojeću građu nadovezali, ubeđen sam, unapređujući na momente zaustavljenu, na momente sasvim živu, književnu praksu ovog grada.”

Zbog trenutne situacije izazvane virusom Covid19 nije poznato kada i gde će biti održana promocija knjige, a lični primerak se može potražiti preko izdavača, GO Mladenovac ili direktnim kontaktom sa urednicima.

***

Ne treba, hvala, ne pijem.  A ne morate ni da razgovarate. Ja sam došao samo da vidim ko će od vas dvojice prvi da umre.

Aleksandar Bećić

 

Jednom, kada se budemo sreli Uzrok i ja, pitaću: zašto sam živeo u Ropstvu?

Jelena Vukanović

 

U našem jeziku san i dan se rimuju bez osnova. Mnogo toga je ovde bez osnova. moja glava je kuća za milijardu malih misli. Sanjam ovu noć.

Vuk Vuković

 

U sledećoj sceni se čuje harmonika i francuska muzika. Ulazi Načelnik i pleše sa umišljenim partnerom, zatim uzima stolicu, pleše sa njom, sve dok konačno ne izađe iz kancelarije, zanosno igrajući.

Zoran Grujić Gruja

 

U Vašim pogledima osetio sam da sam Vam Tađo, Vaš Antinoj, Vaša Lolita. A sećate li se kako počinje Lolita?

Aleksandra M. Lalić

 

Proba? Može. Hajde da ti i ja probamo kako se ljubimo. Pa, ako nam ne uspe, nema veze.

Ana Nikvul

 

Dete: Zar je loše verovati?

Žena: Veruje se sebi. Onome što sam misliš. Ljudima ne.

Dete: Zašto ne ljudima?

Žena: Tvoj otac bi rekao: ljudi su samo komad mesa. A meso se lako kvari.

Tihomir Stevanović

 

Svuda kukurek, boje – crvena i narandžasta. I drugi su tu sa mnom. Tamo je i moja majka, ljuća nego dok je bila živa. Kaže: Tako ti je to kada imaš decu. Sa njima se nikad ne zna.

Lori Stejn

Tekst: Vuk Vuković

Foto: nadrugipogled.com

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *