24 Jula, 2024
Aktuelno

Milan Mirčić iz Mladenovca osvojio srebrnu medalju na Olimpijadi inovacija u Indoneziji

NA Svetskoj olimpijadi inovativnih naučnih radova koja se održavala u Indoneziji u kategoriji tehnologije i informatike, Jana Dragović gimnazijalka iz Kuršumlije, osvojila je zlatnu medalju, dok je srebro pripalo Milanu Mirčiću, učeniku prvog razreda, Gimnazije u Mladenovcu.
Takmičenje se održavalo onlajn, a od 141 prikazanog projekta, radovi ovo dvoje polaznika Regionalnog centra za talente “Beograd 2”, zadivili su četvoročlani žiri iz Indonezije. Jana je predstavila “Softver za prepoznavanje otpada koji nije za reciklažu”, a Milan “Aplikaciju za prepoznavanje gitarskih akorda”.

– Oko projekta sam se aktivno konsultovala sa mentorom Matejom Opačićem iz Centra za talente – kaže nam Jana, odlična učenica četvrtog razreda Gimnazije u Kuršumliji.

– Na takmičenju smo imali obavezni petominutni video o projektu koji je morao biti postavljen na “Jutjubu” i morao je imati određeni broj pregleda i lajkova. Takmičenje se odvijalo onlajn i svi smo odgovarali na pitanja ocenjivača. Kada sam čula da sam osvojila zlatnu medalju, nisam mogla da verujem.

Naša sagovornica kaže da joj je odmalena važna životna sredina.

– Želela sam da svojim softverom doprinesem smanjenju problema zagađenja – dodaje Jana. – Softver će se tek dorađivati, a njegova konačna verzija trebalo bi da bude završena do aprila.

I Milanu Mirčiću, učeniku prvog razreda Gimnazije u Mladenovcu, koji se okitio srebrnim odličjem, interesovanja su softverska rešenja svakodnevnih problema. Svojim “pronalskom” pomogao je muzičarima početnicima.

– Aplikacija prepoznaje gitarske akorde – objašnjava Milan.

– Najpre se nasnimaju akordi, potom pravi program koji će na osnovu tih nasnimljenih akorda umeti da prepozna ono što korisnik odsvira. Ideja je da korisnici aplikacije mogu da odsviraju ono što su naučili, a da na ekranu svog pametnog uređaja mogu da prate koje akorde sviraju. Aplikacija je predviđena za gitariste početnike koji uče da sviraju gitaru preko interneta i žele da upotpune svoje znanje o muzičkoj teoriji.

Tekst: D. ZEČEVIĆ/B. BORISAVLjEVIĆ

Foto: novosti.rs

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *