25 Juna, 2024
AktuelnoBalkanSrbija

Srbi i Albanci zajednički podižu spomenik preminulom poslednjem Srbinu u Dečanima

Rođeni Dečanci Zoran Petrović i Radovan Milošević, koji su pokrenuli akciju da se nedavno preminulom poslednjem Srbinu u Dečanima Bošku Ćiriću podigne spomenik na pravoslavnom groblju u toj varoši, kazali su danas za Direktno.rs da se toj akciji priključilo i nekoliko Albanaca iz Dečana.

Boško Ćirić je pronađen mrtav u svom stanu u Dečanima 2. juna ove godine, o čemu je Direktno.rs pisao. Živeo je sam, a obdukcioni nalaz je potvrdio da je preminuo prirodnom smrću. Sahranjen je na pravoslavnom groblju u Dečanima, a opelo su služili monasi Visokih Dečana na čelu s igumanom Savom Janjićem.

Zoran Petrović, inače drug i komšija pokojnog Ćirića, kaže da su se Srbi iz Dečana, koji danas žive van Kosova i Metohije, organizovali da zajedno podignu nadgorbni spomenik Bošku Ćiriću.

– Kada su za našu akciju čuli naši prijatelji i bivše komšije Albanci iz Dečana, njih desetak je insistiralo da i oni daju novčani prilog za podizanje spomenika. Osim toga izrazili su želju da oni očiste od izraslog šiblja naše groblje, kako bi spomenik mogao da se postavi na Boškovom grobu. Izrada spomenika od dečanskog mermera u kamenorezačkoj radnji “Prekadini” u Peći je pri kraju, a Albanci iz Dečana već uveliko sređuju pravoslavno groblje koje se nalazi u blizini manastira, kako bi moglo da se priđe grobu Boška Ćirića – ispričao je Petrović.

Milošević je dodao da je betonski ram na Ćirićevom grobu već urađen i da će spomenik biti postavljen u narednih 15 dana.

– Ovo nema veze sa politikom. Naš Ćiro je bio omiljen i kod Srba i kod Albanaca. U pitanju je poštovanje drugarskih i porodičnih odnosa koji datiraju više decenija unazad. I mi pomažemo našim komšijama Albancima kada im nešto zatreba u Beogradu. Ovo je dokaz da su ljudskost i čestitost iznad politike – ocenio je Milošević.

Sredinom juna 1999. godine Dečane je napustilo oko 1.500 Srba i Crnogoraca. U međuvremenu je na pravoslavnom groblju većina spomenika oskrnavljena.

Izvor: direktno.rs

Foto: direktno.rs

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *