19 Aprila, 2024
BalkanBosna i HercegovinaTurizam

Grad Mostar proglašen “Europskim gradom vina Dionisio 2024”

Na ceremoniji održanoj u julu 2023. u Europskom parlamentu u Briselu, savjetnik gradonačelnika Grada Mostara Marin Čuljak svečano je preuzeo titulu “Europskog grada vina Dionisio” za 2024. godinu. Ovu titulu dodjeljuje Europska mreža vinskih gradova RECEVIN s ciljem promocije destinacija koje su objedinile turizam i vino u uspješnu priču. Tokom ceremonije dodjele nagrada, Vinsku cestu Hercegovine (VCH) i posebno njen dio koji se odnosi na Grad Mostar prezentirali su predstavnici projekta USAID Turizam i Vanjskotrgovinske/Spoljnotrgovinske komore BiH (VTK/STK).

“Ponosni smo što je Grad Mostar proglašen Europskim gradom vina Dionisio za 2024. godinu! Ovo prestižno priznanje je dokaz naše bogate turističke ponude, koja u kombinaciji s proizvodnjom vina predstavlja odličan povod za posjetu gastro turista iz cijelog svijeta. Radujemo se predstavljanju jedinstvene turističke ponude koju ima Grad Mostar, ali i cijela Hercegovina, a pogotovo kroz projekat Vinske ceste Hercegovine. Ova titula otvara nove mogućnosti za razvoj vinskog turizma i dalju promociju prema vodećim europskim destinacijama, jer smo ovom nagradom stali rame uz rame s gradovima iz Španije, Italije, Portugala i drugih turističkih velesila.”

Titula Europskog grada Dionisio 2024. godine posljednje je u nizu priznanja koje su hercegovački vinari i Hercegovina kao vinogradarska regija osvojili u proteklom periodu, uključujući i proglašenje Vinske ceste Hercegovine kao Kulturne rute Vijeća Europe Iter Vitis, nagradu „Najbolji Iter Vitis vinski grad“ za Grad Mostar, „Najbolja održiva destinacija za vinski turizam“ za Grad Trebinje, „Najbolja praksa unapređenja kulturno-historijskog nasljeđa i vina“ za Manastir Tvrdoš, te 39 medalja za hercegovačka vina na Decanter World Wine Awards 2023, najprestižnijem svjetskom ocjenjivanju vina.

Ovi izvanredni rezultati potaknuti su i brojnim aktivnostima Vinske ceste Hercegovine, čiji razvoj predvodi Vanjskotrgovinska komora BiH u suradnji sa šest lokalnih zajednica, a podržava Vlada SAD-a putem USAID projekta razvoja održivog turizma u Bosni i Hercegovini (Turizam).

“Srdačno čestitamo Mostaru na proglašenju Europskim gradom vina Dionisio za 2024. godinu! Ovo prestižno priznanje dodatno ističe značaj Hercegovine u svijetu vinskog turizma. Vinska cesta Hercegovine nudi jedinstveno i bogato iskustvo za ljubitelje vina, omogućujući im da uživaju u izvrsnim okusima naših lokalno proizvedenih vina dok istražuju jedinstvenu kulturnu baštinu Hercegovine. Oduševljeni smo ovim priznanjem i posvećeni smo suradnji s Gradom Mostarom i pet drugih gradova/općina obuhvaćenih VCH u razvoju ovog turističkog proizvoda,” izjavio je Darko Pehar, tajnik Grupacije za turizam i ugostiteljstvo u Vanjskotrgovinskoj komori Bosne i Hercegovine.

Od Ljubuškog i Čitluka u zapadnoj Hercegovini, preko Mostara, Čapljine i Stoca u centralnom dijelu, pa sve do Trebinja na jugoistoku, proizvođači vina Vinske ceste Hercegovine stekli su međunarodnu prepoznatljivost kroz autohtone sorte vina žilavke, blatine, vranca i trnjaka. Vinarije su tek najvidljiviji dio Vinske ceste Hercegovine, ali ona uključuje i mnoge prirodne atrakcije, bogato kulturno naslijeđe, gastronomsku ponudu i jedinstvenu kulturu gostoprimstva. Više o Vinskoj cesti Hercegovine saznajte na stranici hwr.ba.

Tekst: turizambih.ba

Foto: turizambih.ba

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *