23 Oktobra, 2024
BalkanBosna i Hercegovina

“Mostarski sajam je simbol regionalne predanosti saradnji i razvoju”

Međunarodni sajam privrede otvoren je u utorak u Mostaru, na kojem će se predstaviti 800 izlagača iz 30 zemalja svijeta.

Ovogodišnja država-partner sajma je Izrael.

Sajmu, koji će trajati do 6. maja, između ostalih prisustvuju i Ana Brnabić, predsjednica Vlade Republike Srbije, i Andrej Plenković, predsjednik Vlade Republike Hrvatske. Borjana Krišto, predsjedavajuća Savjeta ministara BiH, poručila je da je ovo jedna od najznačajnijih manifestacija u Bosni i Hercegovini te da ne predstavlja lokalni, nego događaj veoma bitan za cijelu regiju.

“Mostarski sajam je simbol regionalne predanosti saradnji i razvoju. On je dugogodišnjom tradicijom postao mjesto okupljanja svih ključnih sudionika u ekonomskoj saradnji, što dokazuje i sve češća saradnja regionalnih korporacija. Sajam je ogledalo našeg poduzetništva”, naglasila je Krišto.

Nermin Nikšić, premijer FBiH, rekao je u govoru kako se BiH, ali i cijela regija nalaze pred brojnim izazovima.

“Nama su potrebne inicijative koje promovišu saradnju i povezivanje, posebno u vrijeme rastuće polarizacije. Ekonomija je jedan od ključnih faktora. Važna poruka se šalje i time što su uz našu predsjedavajuću, prisutni i premijeri susjednih zemalja, čime se šalje poruka o razumijevanju potreba naše uzajamne saradnje s obje strane”, istakao je Nikšić.

Tekst: nezavisne.com

Foto:

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *