21 Maja, 2024
AktuelnoSrbija

Škole u Srbiji od sutra u štrajku – zahtijevaju prestanak promocije nasilja u državi

Nastava u srbijanskim školama danas počinje minutom ćutanja kako bi se odala počast stradalim učenicima i zaposlenom u Osnovnoj školi “Vladislav Ribnikar” u Beogradu.

Nastave sutra vjerovatno neće ni biti, s obzirom na to da su sindikati prosvjete, zabrinuti za sigurnost, najavili štrajk, prenosi Anadolija.

Za petak, 5. maj, najavljena je potpuna obustava rada tokom koje će zaposleni biti u školama, ali neće izvoditi nastavu.

Granski sindikat prosvjetnih radnika Srbije “Nezavisnost” zahtijeva hitno postavljanje detektora metala na ulazu u osnovne i srednje škole, obavezno angažovanje profesionalnog osiguranja i bolje organizovanje rada školskih policajaca.

“Tražimo i zabranu promovisanja i javnog pojavljivanja svih osuđenih kriminalaca i zločinaca, kao i svih reality emisija u kojima se učesnici nasilno ponašaju”, navedeno je u saopćenju “Nezavisnosti”.

Sindikat radnika u prosvjeti Srbije navodi da će stupiti u štrajk zbog ispunjenja sljedećeg uvjeta: “Obezbeđenje svim zaposlenima u prosveti poštovanja dostojanstva ličnosti na radu, kao i rad na radnom mestu i u radnoj okolini na kojima su sprovedene mere bezbednosti i zdravlja na radu.”

Iz Unije sindikata prosvjetnih radnika Srbije navode da je njihova profesija degradirana, a život učenika i svih zaposlenih ugrožen.

“Živimo u društvu u kome su sveprisutni agresija i nasilje: verbalno, medijsko, fizičko… Ono je, ne samo u školama, već u celokupnom društvu doživelo vrhunac. Kao društvo smo izneverili, kao država zatajili. Srbija treba da stane i zapita se dokle je stigla i kuda i kako nakon ovog”, navedeno je u saopćenju unije.

Sindikati su izrazili saučešće porodicama nastradalih, a povrijeđenima poželjeli brz oporavak.

U Srbiji je proglašena trodnevna žalost od petka do nedjelje.

Podsjetimo, osmero djece i radnik osiguranja ubijeni su u oružanom napadu u Osnovnoj školi “Vladislav Ribnikar” na Vračaru. Šestoro učenika i jedna nastavnica su ranjeni, a napadač K.K, učenik sedmog razreda te škole, je uhapšen nakon što je sam pozvao policiju.

Građani više gradova sinoć su se okupljali na trgovima da bi paljenjem svijeća odali počast žrtvama, a slična okupljanja širom Srbije najavljena su i za danas.

Tekst: balkans.aljazeera.net

Foto: rtv.rs

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *