19 Juna, 2024
AktuelnoSrbija

Pre 140 godina obavljen je prvi telefonski razgovor u Srbiji

Pre 140 godina obavljen je prvi telefonski razgovor u Srbiji, samo sedam godina nakon što je Aleksandar Bel izumeo telefon. Tim povodom u PTT muzeju u Beogradu otvorena je izložba posvećena slepim telefonistima pod nazivom “Čovek samo srcem dobro vidi”.

Direktorka škole za slepe i slabovide “Veljko Ramadanović” Jelena Vukić istakla je da je njihova škola u saradnji s Poštom Srbije učestvovala u obuci slepih i slabovidih telefonista još od svog osnivanja nakon Drugog svetskog rata.

Takođe je škola modernizacijom obučavala svoje učenike za zanimanja koje mogu da obavljaju u pošti od pakera do telefonskih operatera i da će sa tom praksom nastaviti u budućnosti.

Autoraka izložbe Nina Atlagić rekla da su slepi i slabovidi telefonisti imali izuzetnu zaslugu za razvoj telekomunikacija u Srbiji i da im ovom izložbom odaju počast.

Te 1883. godine, u Kneževini Srbiji začulo se prvo halo, i to u Beogradu. Veza je uspostavljena sa prvog sprata Geodetskog odeljenja Ministarstva vojnog, u zgradi koja se tada popularno nazivala “Tri lista duvana” i zgrade Inženjerske kasarne na Paliluli.

Čast da prvi jedan drugog čuju preko žice imali su Tihomir Teša Nikolić, ministar vojni, i inženjerski kapetan Kosta Radosavljević.

Tekst: vreme-com

Foto: FoNet

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *