23 Oktobra, 2024
BalkanSrbija

Nova egzotika na planinama Srbije – Krpljanje. Probao i fudbaler Nemanja Vidić

Kraljevčanin Pavle Pavlović (33) licencirani turistički vodič i planinski vodič rešio je da pored standardnih vođenja koje pruža na srpskim planinama, turistima ponudi i nešto novo na našem tržištu – krpljanje!

Počeo je pre tri godine, okupio nekoliko kolega sa kojima sada radi i napravio specijalizovan sajt Snowshoeing Srbija preko kojeg je moguće rezervisati termine.

Na njegove ture dolaze porodice sa decom, parovi, grupe prijatelja i drugi turisti, nezavisno od toga da li znaju da skijaju ili ne. Jer, krpljanje je vid planinarenja i svojevrsna zabava na snegu za koju je potrebno ispuniti nekoliko uslova: da snega ima barem 30 cm, da imate krplje na nogama i dobrog vodiča koji će vam pokazati kako se u njima hoda, ali i upoznati vas sa prirodnim lepotama planine na kojoj provodite odmor.

„Krpljanje postoji od davnina, a u Srbiji je nekada najviše bilo zastupljeno u vojsci. Iako dosta putujem po našoj zemlji, do sada nisam video da je neko u srpskim selima ručno pravio krplje kao što su to radili Eskimi, Kanađani, Rusi, Finci, odnosno stanovnici zemalja koje prirodno imaju dosta snega“, priča Pavle za Priče sa dušom.

„Nekada su krplje bile drvene, ravne i ogromne, mnogo teže nego što su danas kada se u njihovoj izradi koriste lagani materijali. Glavna promena je što su sada uže i što se manje udara „nogu o nogu“. Da biste pravilno hodali sa krpljama potrebno je da koračate kao patka, blago raširenih nogu, dok su one prikačene za vaše cipele, a peta se podiže“, objašnjava Pavle.

Sa krpljama se upoznao 2019. godine u turističkoj agenciji Panacomp u Novom Sadu i upravo prvi par dobio na poklon od vlasnice te agencije, gospođe Ivanke.

Danas u svojoj kolekciji ima više od 30 pari za sve uzraste, a svim turistima koji rezervišu obilazak neke od srpskih planina sa njegovom ekipom, Pavle tokom ture obezbeđuje po par krplji u odgovarajućoj veličini, štapove, kamašne i čeone lampe za noćne ture.

„Najraniji uzrast je pet godina pa naviše, u zavisnosti od toga koliko je dete zrelo i kakvu ima disciplinu.“
Najduža Pavlova tura na krpljama trajala je 8 sati i tada je sa grupom stigao do Jelovarnika, trećeg najvišeg vodopada u Srbiji, u tom trenutku zaleđenog.

Prešli su oko 16 km, a učesnici ture bili su skijaši koji su želeli da naprave pauzu od skijaških dana.

Od poznatih ličnosti koje su bile na turi, Pavle izdvaja pevača Nikolu Rokvića i poznatog fudbalera Nemanju Vidića.

Tekst: pricesadusom.com

Foto: pricesadusom.com

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *