14 Aprila, 2024
BalkanHrvatska

U Splitu grade besposadni brod, rezultat hrvatske struke, koji će spašavati živote

Svaki izlazak brodova na pučinu nosi niz izazova i opasnosti po posadu, a taj rizik drastično raste kada su suočeni sa borbom protiv požara na otvorenom moru, izlijevanjem opasnih hemikalija ili teškim vremenskim uvjetima.

Kako bi te rizike smanjili i zaštitili ljudske živote, u Splitu je počela gradnja autonomnog besposadnog broda koji je u potpunosti rezultat napora stručnjaka iz Hrvatske.

Ovaj brod, funkcionalni, prepoznatljivi i inovativni proizvod visokog tehnološkog nivoa, bit će moćno oružje pri prevenciji i ublažavanju raznih havarija i vanrednih situacija, kao na primjer onečišćenja mora tekućim otpadom, čišćenju krutog površinskog otpada i gašenja požara kod pomorskih nesreća na moru i u priobalnom području, pojašnjava Josip Jurišić iz Brodosplita.

Besposadno plovilo omogućit će učinkovitije raspolaganje resursima, uz nepostojanje rizika za posadu prilikom intervencija kojima bi se osigurao dugotrajan boravak na otvorenom moru ili vanjskim otocima bez potrebe za izmjenom posade.

Očekuje se mogućnost brzog i autonomnog djelovanja u vidu prevencije i sprječavanja širenja zagađenja mora od nafte, a moći će se koristiti i za traganje osoba u moru zbog opreme i senzora koje posjeduje.

U autonomnom modu brod može detektirati i izbjegavati sudar na moru i bit će u mogućnosti kontinuirano nadgledati rizične objekte kao što su naftne i plinske platforme.

Dužina broda je 23,95 metra, a trup i nadgrađe bit će izrađeni od brodograđevne aluminijske slitine, dodaje.

Razvoj tehnologije omogućava nam veću efikasnost u sprečavanju i umanjenju posljedica različitih ekoloških katastrofa i havarija, te smanjenje rizika za ljude koji sudjeluju u specijalnim operacijama, pojašnjava Jurišić.

“Brodosplit je prepoznao segment sigurnosti kao posebnu nišu u kojoj se planira razvijati i pokrenuo istraživačko-razvojni projekt ‘Razvoj autonomnog besposadnog višenamjenskog broda’ sufinanciran EU sredstvima u sklopu poziva ‘Povećanje razvoja novih proizvoda i usluga koji proizlaze iz aktivnosti istraživanja i razvoja (IRI) – faza II”.

Cilj projekta je razvoj prototipa autonomnog besposadnog broda sposobnog za autonomnu plovidbu u stvarnim operativnim uvjetima i koji je u potpunosti zaštićen od kibernetičkih smetnji.

Kako navodi, ovaj brod će korisnicima omogućiti učinkovitije raspolaganje resursima, uz znatno umanjenje rizika za posadu prilikom intervencija.

Ono na šta su posebno ponosni jeste da će projekt u potpunosti biti rezultat domaćih stručnjaka i bit će u potpunosti izgrađen u Brodosplitu.

Nositelj projekta je Brodosplit d.d., a ostali partneri su DIV GRUPA d.o.o. i Marine and Energy Solutions DIV d.o.o., odnosno kompanije koje rade na projektu besposadnog broda. U razvoj je uključeno i Brodogradilište specijalnih objekata d.o.o., koji je član Brodosplit Grupe, a koje će graditi brod.

Fakultet elektrotehnike i računarstva Sveučilišta u Zagrebu je taj koji je zadužen za segment autonomnih sistema i kibernetičke zaštite, pojašnjava Jurišić.

On navodi da će brod imati minimalni broj posade, u skladu s regulativom, ali i izuzetno visok stepen autonomije.

“On će, na primjer, biti u mogućnosti kontinuirano nadgledati rizične objekte kao što su naftne i plinske platforme. Razina autonomije brodskih sustava koja se planira doseći je na razini AL5 što se prema Lloyd registru klasificira kao što predstavlja potpunu autonomiju uz rijetko nadzirane operacije u kojima sustav samostalno donosi i izvršava odluke u cijelosti.”

S obzirom na visok stepen autonomije, u ovakvim slučajevima postoji rizik da neka zlonamjerna lica, odnosno hakeri, preuzmu kontrolu nad brodu, ali iz Brodosplita navode da razloga za brigu nema.

Kako kaže Jurišić, brodski sistemi će biti u potpunosti zaštićen od kibernetičkih smetnji kroz namjenski razvijeni sistem kibernetičke zaštite, gdje će sistemi biti zatvoreni s visokim stepenom enkripcije.

Razvoj ovog autonomnog besposadnog broda za Brodosplit predstavlja veliki iskorak u ovladavanju takozvanim tehnologijama budućnosti, te će zasigurno ojačati tržišnu poziciju brodogradilišta Brodosplit, navodi Jurišić.

Nakon testiranja prototipa i provjere njegovih sposobnosti, iz kompanije očekuju plasman i komercijalizaciju broda na svjetskom tržištu.

Prema njegovim riječima, projekt bi trebao biti završen do kraja 2023. godine, nakon čega će se provoditi dodatna testiranja.

Iz Brodosplita navode da planiraju da će 2025. godine ovaj autonomni besposadni brod biti spreman za komercijalizaciju.

Tekst: Mario Pejović

Foto: balkans.aljazeera.net

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *