20 Aprila, 2024
AktuelnoNa današnji dan

17. februara 1863. osnovan Međunarodni komitet za pomoć ranjenima (Crveni krst)

Grupa građana Ženeve je osnovala Međunarodni komitet za pomoć ranjenima, što će kasnije postati poznato kao Međunarodnih komitet crvenog krsta.

Danas u svetu postoji više od 180 nacionalnih društava Crvenog Krsta, koja su dalje organizovana u manje jedinice. Po pravilu, u svakoj državi može da postoji samo jedno nacionalno društvo Crvenog Krsta.

Osnivač Crvenog krsta je Žan Anri Dinan. Krvavo iskustvo bitke kod Solferina 1859. navelo ga je da napiše knjigu „Sećanje na Solferino“ 1862. godine u kojoj je izneo ideju za formiranje društva koje će delovati u ratnim situacijama.

Upravo to društvo je osnovano na današnji dan pre 161 godine. Grupa građana Ženeve, među kojima je i Dinan, osnovala je Međunarodni komitet za pomoć ranjenima, što će kasnije biti poznato kao Međunarodni komitet Crvenog Krsta.

Njihov simbol postao je crveni krst na beloj pozadini što je obrnuto od švajcarske zastave.

Već sledeće godine, 1864. dvanaest zemalja je usvojilo prvu Ženevsku konvenciju, koja predstavlja prekretnicu u istoriji humanosti, pružajući pomoć ranjenima i definišući medicinsko osoblje kao neutralno na borbenom polju.

Njihova prva operacija na terenu je bila 1864. godine tokom rata između Nemačke i Danske.

Tekst: danas.rs

Foto: Pixabay/PublicDomainPictures

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *