19 Aprila, 2024
AktuelnoSrbija

Udruženje Krokodil: Da nacionalističke i šovinističke grafite zamene lepše poruke

Udruženje “Krokodil” je pokrenulo inicijativu kako bi se, po zidovima, umesto grafiti i murala sa nacionaličkim i šovinističkim sadržajima, našle poruke drugačije sadržine.

Predstavnik tog udruženja Vladimir Arsenijević je kazao da je ta inicijative pre svega reakcija na “vizuelni šum” i svojevrsni “ideološko-estetski rat” na zidovima ulica Srbije, saopštio je “Krokodil.”

Prema njegovim rečima, zidovi već duže vreme predstavljaju poprište obračuna “različitih ekstremno desničarskih grupa” kao i platformu za promovisanje njima bliskih politika.

“Rezultat jeste urbani pejzaž zasićen iscrtanim porukama, šablonima, grafitima i muralima koji direktno izražavaju i pozivaju na mržnju, zlobu, uskogrudost, rasizam, seksizam i šire različite toksične sadržaje”, rekao je on.

Dodao je da će jedan od glavnih pravaca delovanja te dvogodišnje inicijative biti i podsticanje stvaranja drugačijeg sadržaja na zidovima,

Kazao je i da je planirano oslikavanje deset murala velikih dimenzija u gradovima širom Srbije koji bi, kako je objasnio, slali nežne i afirmativne poruke.

Prema njegovim rečima, inicijativa “Free the Streets/Free the People” namerava da podigne svest o štetnosti šovinističkog i reduktivnog načina promišljanja prošlosti, sadašnjosti i budućnosti.

Predstavnica “Krokodila” Milena Berić je zapitala kakva se poruka prenosi deci i roditeljima kada su u parkićima i na školama murali i grafiti koji nose ratno-huškačke i nacionalističke poruke.

“Kroz prikupljanje potpisa građana, pokušaćemo da utičemo na donosioce odluka i menjamo prakse koje kao posledicu imaju kontinuirani rast nasilja i agresije u društvu”, istakla je ona.

Pozvala je građane u Srbiji da se priključe inicijativi i da deluju u svojoj lokalnoj sredini.

Rečeno je i da je uspostavljen kontakt s muralistima, među kojima su neka od najznačajnijih imena “street art scene” kao što su Jana Danilović, Artez, TKV, Marija Šoln i Roš

Sledeći korak, kako je ukazano, i najveći izazov, predstavlja pronalaženje lokacija i dobijanje dozvola za izradu murala.

Inicijativa će uključivati i saradnju s nevladinim sektorom i gradskom upravom, u vezi nedozvoljenog i ilegalnog delovanja na javnim površinama i njegovim uklanjanjem.

Tekst: beta.rs

Foto: beta.rs

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *