19 Juna, 2024
AktuelnoSrbija

Beograd – grad sa najvećim ekonomskim potencijalom među 100 gradova u regionu

Beograd je drugu godinu za redom proglašen za grad sa najvećim ekonomskim potencijalom u konkurenciji 100 najvećih gradova u regionu “Emerging Europe” (Evropa u usponu).

Region “Emerging Europe” obuhvata 23 ekonomije centralne, istočne, jugoistočne Evrope i Južnog Kavkaza, od kojih su 11 članice Evropske Unije.
Iz EU tu su Estonija, Letonija, Litvanija, Bugarska, Hrvatska, Češka, Mađarska, Poljska, Rumunija, Slovačka i Slovenija.
Navodi se da je “Emerging Europe” organizacija sa sedištem u Londonu, čiji je cilj promovisanje potencijala zemalja u usponu.
U savetu ove organizacije su i bivši evropski komesar za proširenje potpredsednik Evropske komisije i komesar za preduzeća i industriju Ginter Ferhojgen, bivši premijer i ministar ekonomije Moldavije Jon Sturza, bivši bugarski predsednik Rosen Plevnelijev, bivši potpredsednik vlade i ministar finansija, potpredsednik vlade za privredu i ministar za privatizaciju Slovačke Ivan Mikloš i zamenik generalnog sekretara NATO-a Mirčea Džoana.
Ocenjeno je da je Beograd ove godine i treći po broju talenata, što je napredak za dva mesta u odnosu na prošlu godinu. Prag, glavni grad Češke je proglašen za grad sa najboljim poslovnim okruženjem.
Navodi se da žiri koji je odlučivao o rangiranju gradova, čini više od 100 globalnih stručnjaka za strane direktne investicije (SDI), savetnika za odabir lokacija i analitičara lokacija.
Oni su tokom 2021. godine analizirali 100 gradova u Evropi sa populacijom iznad 200.000 stanovnika, kao i dva glavna grada u regionu, gde je stanovništvo ispod 200.000.
Tokom samita Emerging Europe, u Briselu 23. juna, biće održana i Ceremonija dodele nagrada.
Tekst: tanjug.rs
Foto: Pixabay

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *