23 Oktobra, 2024
AktuelnoSrbija

Hrvatska novinarka u Beogradu: Pitanje je pristojnosti biti deo protesta

Protestima „Srbija protiv nasilja“, koji se već pet nedelja za redom organizuju u Beogradu, pored stotina hiljada građana za sve to vreme, prisustvuju i brojni stranci, iskazujući tako podršku učesnicima protesta i pijetet prema 18 poginulih u masakrima na Vračaru i u Mladenovcu.

Posebnu pažnju izgleda, privlače gosti iz Hrvatske, a upravo njih najžešće kritikuju pripadnici vladajuće stranke i desno orjentisani političari, nazivajući ih „ustašama“ i drugim pogrdnim imenima. Međutim, običnim građanima ne samo da ne smetaju prijatelji iz susedne zemlje koji podržavaju proteste već ih i radosno dočekuju, kako je primetio i korisnik Tvitera Željko Peratović.

Naime, on je snimak Dnevnika Nova S u kojem novinarka anketira gošću iz Zagreba prokomentarisao rečima: „Hrvatica se grli sa Srbinom na protestu “Srbija protiv nasilja”. Ovo će cijeli tjedan komentirati gosti Marića i Sarape.“, aludirajući na emisije režimskih televizija Happy i Pink.

Sličnu pažnju je privukao i slučaj odbornicae iz Zagreba Nikoline Rajković koja je prisustvovala jednom od prethodnih protesta „Srbija protiv nasilja“, a koja je za N1 rekla „da ovo u životu nije videla i da je ponosna što je delila korak sa ovim ljudima“.

Peti protest po redu “Srbija protiv nasilja“ održan je u subotu, 3. juna 2023. godine, tačno mesec dana od tragičnog masakra u OŠ „Vladislav Ribnikar“ u kojem je ubijeno devet učenika i jedan radnik obezbeđenja škole. Ta stradanja kao i masovno ubistvo osmoro ljudi u okolini Mladenovca, te ranjavanje ukupno 21 osobe u oba zločina, bili su povod za održavanje protesta.

Tekst: Predrag Aleksendrić

Foto: Twitter/Screenshot

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *