25 Juna, 2024
AktuelnoBalkanCrna Gora

Pobegli od rata – Rusi i Ukrajinci među najbrojnijim posetiocima u Crnoj Gori

Iako se zbog ratnih dešavanja u Ukrajini očekivalo da će Ukrajinaca i Rusa biti znatno manje ove godine, lokalne turističke organizacije prethodnih dana ističu da su upravo oni među najbrojnijim posetiocima. Koliko njih trenutno boravi u Crnoj Gori, u Nacionalnoj turističkoj organizaciji nemaju podatak, ali navode da su državljani dve zemlje ovde našli utočište i Crnogorsko primorje odabrali za boravak na duži period.
Prethodnih godina Crna Gora je beležila značajniji rast broja turista iz Ukrajine, dok su turistička kretanja sa tržišta Rusije bila usporena zbog ukidanja direktnih avio-letova ka Crnoj Gori. Prema podacima Uprave za statistiku Monstat, prethodne godine, u strukturi inostranih turista koji su posetili Crnu Goru, Rusi i Ukrajinci učestvovali su sa 15,8 odsto, dok su u ostvarenim noćenjima imali učešće od oko 21 odsto.

Kako nam je Milena Vujović ispred NTO kazala, ne raspolažu podacima koji se odnose na trenutni broj ruskih i ukrajinskih turista u Crnoj Gori, ali ističu poslednje, nezvanične podatke Monstata, koji ukazuju da je za prva tri meseca Crnu Goru posetilo oko 26.000 turista iz Rusije i Ukrajine, koji su ostvarili oko 226.000 noćenja.
– S obzirom na ratna dešavanja, moramo imati u vidu da se određen broj Ukrajinaca i Rusa trenutno opredeljuje za Crnu Goru kao sigurnu destinaciju za duži period, a najveći broj njih boravi u primorskim opštinama – navela je Vujovićeva.

Velika očekivanja od ovogodišnje letnje sezone imaju ugostitelji, država, ali i NTO. Prema njihovim podacima, brojke koje pokazuju posećenost destinacije duplirane su u odnosu na lani, ali i značajno veće u odnosu na rekordnu 2019. godinu.

Tekst: novosti.rs

Foto: NTOCG

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *