18 Maja, 2024
AktuelnoSrbija

Medjunarodni voz Connecting Europe Express stigao u Beograd

Medjunarodni voz “Connecting Europe Express” stigao je u železničku stanicu Beograd Centar, saopštilo je preduzeće Infrastruktura železnice Srbije.

Reč je o vozu koji je pokrenula Evropska Unija povodom Evropske godine železnice 2021, koji će za nešto duže od mesec dana proći kroz 26 država na starom kontinentu.

“Connecting Europe Express” u Beograd je sinoć stigao iz Hrvatske preko Šida, a ovim vozom u Srbiju su stigli izaslanici Evropske komisije, kao i predstavnici medija.

U sastavu ovog voza je i vagon u kome je priredjena izložba o najznačajnijim projektima i komparativnim prednostima železnice u Evrope, koju su zajednički obišli predstavnici Evropske komisije i Infrastrukture železnice Srbije.

Sa dolaskom ovog voza, koji saobraća Evropom i Zapadnim Balkanom kao njegovim sastavnim delom, poklapa se i organizacija Železničkog samita koji će danas biti održan u Beogradu, pod nazivom “Western Balkans Rail Summit 2021”.

Organizatori samita su Transportna zajednica, Evropska investiciona banka i Evropska banka za obnovu i razvoj, a domaćin je Ministarstvo građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture.

Medjunarodni voz danas nastavlja putovanje iz Beograda preko Preševa i Tabanovaca ka Severnoj Makedoniji i Grčkoj.

“Connecting Europe Express” krenuo je iz Lisabona 2. septembra, a krajnja stanica 7. oktobra je Pariz. Ovaj projekat realizuje Zajednica evropskih železnica i infrastrukturnih kompanija (CER).

Na putovanju dugom oko 20.000 kilometara, ovaj voz će obići više od 100 evropskih gradova.

Tokom svog putovanja “Connecting Europe Express” prolazi kroz Španiju, južnu Francusku, Italiju, a zatim nastavlja put kroz Austriju, Slovačku, Madjarsku i Hrvatsku.

Iz Hrvatske je stigao u Srbiju, a zatim nastavlja putovanje kroz Severnu Makedoniju i Grčku. Dalje će preko Кarpata nastaviti ka severoistoku Evrope, baltičkim zemljama i Skandinaviji, a zatim ponovo ka jugu preko Nemačke, Češke, Slovenije i zemalja Beneluksa, da bi putovanje završio u Parizu.

Tokom 36-odnevnog putovanja evropskim prugama organizovane su brojne manifestacije duž trase ovog voza, kako bi se ukazalo na sve prednosti železničkog transporta, sa ciljem promocije te vrste saobraćaja kao jedine održive i predstavljanja železničkih usluga većem broju građana i najširoj javnosti.

Tekst: beta.rs

Foto: rs.n1info.com

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *