13 Jula, 2024
Srbija

Građani i opozicija u Srbiji organizuju protest „Srbija protiv nasilja“

Pored različitih neformalnih grupa građana, protest su najavile i poslaničke grupe Ujedinjeni, Narodna stranka, Zeleno-levi klub, Moramo-Zajedno, Demokratska stranka i Dveri.

Dio opozicionih stranaka najavio je protest pod nazivom “Srbija bez nasilja”

Opozicija traži institucionalnu odgovornost, smjenu ministra policije Bratislava Gašića, ministra prosvjete Branka Ružića ( u međuvremenu podnio ostavku ) i šefa BIA Aleksandra Vulina.

Također se kao zahtjevi navode i zaustavljanje promocije nasilja u javnom prostoru kroz momentalnu smenu članova REM-a, ukidanje rijaliti pograma i emisija koje promivišu nasilje, agresiju, nemoral i primitovizam, kao i zabranu štapanih medija koji promovišu primitvizam, krše medijske kodekse i emitiju lažne vesti.

Pored toga, zahtijeva se i smjena rukovodstva javnog servisa zbog emitovanja programa koji promoviše nasilje i kriminal.

Protest bi trebao da bude održan danas u 18h.

Predstavnici vlasti optužuju predstavnike opozicije da tragediju koristi u političke svrhe.

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić je, govoreći o protestima opozicije rekao da je “pogrešno pozivati na proteste” u sadašnjem trenutku i da su to stvari koje se ne rade “nigde u svetu”, ocijenivši da to “unosi potpuni haos” u Srbiju.

Tekst: 6yka.com

Foto: nadrugipogled.com/arhiva

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *