13 Jula, 2024
BalkanSrbija

Ovog leta u Srbiji više gostiju, a nema konobara i kuvara – otišli u Hrvatsku i Crnu Goru

Letnja sezona napunila je hotele u Srbiji do 70 odsto, ali hotelijerima sada nedostaju kuvari, konobari, sobarice, radnici u spa centru i razne vrste majstora, pa će morati da ih “uvoze”, rekli su danas hotelijeri za Betu.

“Počele su da se javljaju agencije koje su spremne da dovedu radnike iz inostranstva jer na domaćem tržištu nema konobara, kuvara, sobarica, raznih zanimanja za spa centar i majstora”, rekao je direktor hotela “Akvastar Dunav” u Kladovu Mileta Adžić.

On je rekao da ga je pandemija korona virusa sprečila da u poslednje dve godine dovede radnike iz inostranstva i da sledeće godine neće otvarati hotel ako ne uspe da ih nadje.

Adžić je rekao da je jedan broj njih otišao u Hrvatsku jer “nasedaju na bajke o ogromnim bakšišima”, a da je on pokušavao da ih isplatom plata i kada prodje sezona zadrži u radnom odnosu, ali bezuspešno.

On je rekao da su i poslodavci u Rumuniji doveli radnike iz Šri Lanke i Nepala i da je “tamo to već uhodan sistem”.

“To su radni ljudi, ne koštaju mnogo, a naši kada su ovde praznici i festivali po tri dana neće da rade iako su plate od 40.000 do 100.000 dinara. Ne možemo da ih nahvatamo ni lasom”, rekao je Adžić.

Direktor hotela Mažestik u Beogradu Dragan Živković rekao je da teško nalaze radnike da zamene one koji su otišli u penziju.

“Radna snaga se odliva zbog potrage za većim platama i mi pokušavamo da ih povećanjem plata zadržimo, a nalazimo ih preko preporuka”, rekao je Živković.

On je rekao da je popunjenost hotela oko 70 odsto i da su gosti uglavnom iz inostranstva, a da su rezervacije uglavnom dan za dan.

Prema rečima direktora hotela “M” u Beogradu Desimira Popovića, radnici iz domaćih hotela su otišli u Hrvatsku, Crnu Goru i Albaniju jer traže bolje zarade.

“Popunjenost hotela ‘M’ je oko 20 odsto, ali smo imali posla oko keteringa za odbojkašice zbog evropskog prvenstva i potrebni su nam svi radnici, iako nije popunjen kapacitet, pa smo davali stimulacije kako bi ih zadržali”, rekao je Popović.

Izvor: beta.rs

Foto: banjeusrbiji.com

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *