18 Maja, 2024
AktuelnoKolumneSrbija

Utisak ponedeljka – nasilje nad decom kao legitimna politička borba

Nisam sinoć bio gost u studiju Olje Bećković u „Utisku nedelje“, a kao da jesam i tako je svaki put kad gledam emisiju. Zato sam „osmislio“ ovu kolumnu „Utisak ponedeljka“ kako bih izneo svoj najjači utisak, koji nije bio na listi predloga.

Napredjačko nasilje nad decom, kao legitimna politička borba u Srbiji, eto to je moj najači utisak iz protekle nedelje.

Teško mi pada kad vidim odraslog muškarca da plače. Ne umem s tim da se nosim. Svog oca sam samo jednom video da plače, kad mi je umrla majka. I nikada više. Možda je to neka moja trauma „iz detinjstva“, ali tako je. Teško mi je bilo i sinoć kada sam video jednog čoveka da plače jer ne može da zaštiti svoju decu, iako je moćan i bogat. A ne može da ih zaštiti jer ih napada ono što bi trebalo da ih brani. Država ili ono što od nje imamo.

Imaš svu silu u rukama, nož i pogaču, neograničenu despotsku vlast, stotine hiljada slepih poslušnika koji su na tvoj mig spremni sve da urade i ti opet udaraš nisko po nekome, ko ti očigledno ne može ništa. Ili može?!? Junoša od preko dva metra i višeod 100 kila, pazi sad, „udario“ na dečaka od sedam i devojčicu od devet godina. Jesi li zadovoljno trljao ruke kada si čuo da su se, posle deset minuta tvog iživljavanja, nazivajući im oca lopovom sa zgrade udaljene 30 metara od stana u kojem su bila, ta ista deca tresla u paničnom strahu i plakala? Je l’ tako izgledaju tvoje pobede?

Nemam decu i ne znam kako bih ja reagovao da im zapretiš, ali sam siguran da ima roditelja koji ne bi uspeli da se obuzdaju i zaustave na pozivanju policije koja neće doći i javnoj objavi da su se egzekutori vozili u mercedesu sa oznakom BG 1840 XS, koji se posle zločina vratio ispred zgrade opštine na Vračaru. Uveren sam da ima roditelja koji bi možda polupali taj mercedes ili ulazna vrata na opštini, ili još gore, došli ispred tvog stana i zapretili tvojoj deci. Ili…, ne smem ni da zamislim još strašniji scenario.

Zaustavi se čoveče, dok još nije prekasno! Ako si čovek uopšte. Zaustavi se pre nego što ovo seme mržnje koju seješ po celoj Srbiji ne nikne! Posle će biti kasno, ne samo za nas, nego i za tebe. Stani makar tu gde jesi, jer od tebe ćemo se nekako spasti, ali od „nas nastalih zbog tebe“ neće se spasti niko!

 

Tekst: Predrag Aleksendrić

Foto: twitter.com/V_MadnessMaster

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *