24 Jula, 2024
Aktuelno

U Mladenovcu u maju svakog drugog dana prijave protiv nasilnika

TOKOM 35 meseci primene Zakona o sprečavanju nasilja u porodici, nadležni su razmotrili čak 141.529 slučajeva – saopštilo je Ministarstvo pravde povodom 18. maja, nacionalnog Dana sećanja na žene žrtve nasilja.

Do aprila ove godine, tužilaštva su predložila 50.990 hitnih mera, od kojih su sudovi usvojili 50.127. Statistika, prema kojoj su žene u najvećem broju žrtve porodičnog nasilja (92 odsto slučajeva), kako navodi Ministarstvo pravde, i dalje nas opominje zbog čega je neophodno da celo društvo stane na stranu borbe protiv nasilja u porodici i nasilja nad ženama.

Samo u Osnovnom tužilaštvu u Mladenovcu, na primer, za prvih 12 dana maja pokrenuto je šest postupaka zbog nasilja u porodici, što znači da se ovo krivično delo praktično dešavalo svakog drugog dana u seoskim sredinama oko Sopota i Mladenovca. Tako su proteklih dana zbog nasilja u porodici privedeni J. A. iz Popovića, P. M. iz Nemenikuća, G. D. iz Kovačevca, S. S. iz Pružatovca, P. N. iz Velike Ivanče i M. N. iz Jagnjila. Svima njima određen je pritvor do 30 dana.

Kako nam je rečeno, nasilnici su muškarci, osim u jednom slučaju gde je dete žrtva, a počinilac majka. U ostalih pet slučajeva žrtve su supruge, majka, pa i tast. Zanimljivo je da su sva petorica nasilnika u vreme izvršenja krivičnog dela bili pod dejstvom alkohola, a njihove žrtve ovaj put su “prošle” sa lakim telesnim povredama. Osumnjičeni se terete da su osim fizičkog, koristili i pretnje i psihičko nasilje.

Glavi tužilac u Mladenovcu Ivan Konatar kaže nam da su od početka godine imali 31 krivičnu prijavu za nasilje u porodici.

– U takvim slučajevima je neophodno da se hitno reaguje, pre svega zbog opasnosti od ponavljanja dela – kaže nam Konatar. – Svi ti predmeti se razmatraju u sklopu Grupe za koordinaciju, koju uz Tužilaštvo čine još policija i Centar za socijalni rad. Tu se razmatra na koji način da se pruži podrška i pomoć žrtvama.

Da često u sigurnim kućama borave žene iz Mladenovca koje su žrtve nasilja svedoči nam koordinatorka “Sigurne kuće” Vesna Stanojević. Mada napominje da mladenovački kraj po tom problemu ne odudara mnogo od, recimo, Grocke ili drugih prigradskih beogradskih opština.

– To nasilničko ponašanje je vrlo često naučeno, jer su ga mnogi muškarci dok su odrastali videli u svojim primarnim porodicama – kaže nam Stanojevićeva. – Oni čak misle da je to normalno i ako im niko ne kaže da to ne smeju da rade, biće nasilni prema drugim članovima porodice.

Stanojevićeva ukazuje i da u većini ovakvih slučajeva žene kasnije povlače izjave nakon čega se postupak obustavlja.

Izvor: novosti.rs

Foto: nadrugipogled.com/arhiva

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *