18 Maja, 2024
AktuelnoBosna i Hercegovina

Los Angeles Times uvrstio BiH na popis 10 turističkih destinacija za 2020. godinu

“Rat u Bosni i Hercegovini završio je u decembru 1995. godine, a multikulturalna nacija Bosne i Hercegovine započela je novo poglavlje s povećanjem turizma. Kroz prvih devet mjeseci 2019. godine dolazak turista povećao se za 11 posto, na 1,2 miliona posjetitelja. Težište je Sarajevo, glavni grad čiji stari dio uključuje crkve, sinagoge i džamije koje datiraju od prije nekoliko vstoljeća. Žičara do planine Trebević, mjestu Zimskih olimpijskih igara 1984. godine, uništena u borbama ranih 90-ih godina, ponovo je otvorena 2018.”navodi Los Angeles Times.

U svom tekstu, osim Sarajeva, savjetuju turistima posjetu Mostaru i Međugorju.

“Most u Mostaru, izgrađen u 16. stoljeću, uništen 1993., a obnovljen 2004. godine, popularno je jednodnevno putovanje oko 120 kilometara jugozapadno od Sarajeva. Mostar je domaćin ljetnih muzičkih festivala i takmičenja u skokovima u augustu. (Da, skakači skaču s mosta u rijeku Neretvu.) Mjesto Međugorje, jugozapadno od Mostara, je katoličko hodočasničko odredište otkako su 1981. objavljeni izvještaji o ukazanju Djevice Marije na Brdu ukazanja. Papa je ovo mjesto odobrio kao hodočasničko odredište u maju 2019. godine”, navodi LA Times.

Osim Bosne i Hercegovine, Sarajeva, Mostara i Međugorja, na listi 10 destinacija koje bi turisti trebali posjetiti nalaze se Cairo u Egiptu, Međunarodni park mira Waterton-Glacier (SAD i Kanada), Costa Rica, Kyoto u Japanu, Maldivi, Lapland u Švedskoj, Vancouver u Kanadi, Wales i Washington (SAD).

Tekst: 6yka,com

Foto: 6yka,com

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *