24 Jula, 2024
BalkanBosna i Hercegovina

Pre 26 godina ubijeni “sarajevski Romeo i Julija” – Boško i Admira

Tačno 26 godina navršilo se od smrti “sarajevskog Romea i Julije”, mladića i devojke koji nisu dopustili da ih rat u Bosni i Hercegovini razdvoji, te su svoju ljubav platili životima, podsećaju lokalni mediji.

Boško Brkić i Admira Ismić ubijeni su 18. maja 1993. godine kada su pokušali da napuste opkoljeno Sarajevo. Na “ničijoj zemlji” kod mosta koji povezuje centar grada s naseljem Grbavica, tada pod kontrolom snaga bosanskih Srba, Boška i Admiru upucao je snajperista.

Boško je ubijen prvi, a Admira ga nije ni tada htela da napusti. Zagrlila ga je dok je ležao na asfaltu, a zatim i sama bila smrtno pogođena.

Njihova tela danima su ležala na asfaltu jer im niko nije mogao da priđe na brisanom prostoru. Tek kasnije su njihova tela preneta u predgrađe Lukavica i tamo privremeno sahranjena, a nakon rata, po želji roditelja ekshumirana i trajno sahranjena u Sarajevu.

Nikada nije utvrđeno ko je počinio ta ubistva o kojima su izvestili mediji širom sveta.

Priču o tome prvi je napisao Rojtersov novinar Kurt Šork, ratni izveštač koji je i sam ubijen tačno sedam godina posle u Sijera Leoneu, gde je takođe izveštavao o sukobima.

Nakon kremiranja njegovog tela, deo pepela sahranjen je u Vašingtonu, gde je žieio, a drugi deo uz grobnicu Boška i Admire na sarajevskom groblju “Lav”, gde leže posmrtni ostaci brojnih Sarajlija ubijenih tokom opsade tog grada od 1992. do 1995. godine.

Boško Brkić i Admira Ismić upoznali su se u Sarajevu 1984. godine. Uprkos pozivima Boškovih roditelja da 1992. godine napuste grad kojem je pretio rat, on je to odbio, jer je želeo da ostane uz Admiru.

Ova tragedija našla je svoje mesto i u pesmi sarajevskog “Zabranjenog pušenja”.

“Ma kakva Julija, kakav Romeo, nitko se nije tako volio i nitko nikad neće sve dok Miljacka voda teče” refren je pesme “Boško i Admira” sa albuma “Radovi na cesti”.

Frontman “Pušenja” Sejo Sexon je, kada je ta pesma nastajala, kazao da je vidi i kao izraz neke nade za BiH.

“Sama ideja je simbolična i metaforična, a govori o tome da je ljubav uistinu ispred svega”, kazao je.

Izvor: rs.n1info.com

Foto: Hina

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *