13 Jula, 2024
AktuelnoBalkanBosna i Hercegovina

Dve Novosađanke najbolje nastavnice u celoj EX YU

Dve novosadske nastavnice, Snežana Kalamković i Vesna Prugić Mileusnić, najbolje su nastavnice 4. po redu godišnje konferencije “Asocijacije najboljih nastavnika EX YU”.

Reč je o konkurenciji u kojoj učestvuju vaspitači, učitelji, nastavnici i profesori iz šest država sa prostora bivše Jugoslavije: Srbije, Bosne i Hercegovine, Hrvatske, Slovenije, Crne Gore i Severne Makedonije, a ove dve prosvetne radnice su jedine iz Novog Sada i našle su se među najboljima.

Asocijaciju su samoinicijativno osnovali prosvetni radnici kako bi se međusobno podržavali, usavršavali i postavljali nove standarde u profesiji, objašnjavaju naše sagovornice.

Jednom godišnje, članovi asocijacije se okupljaju na godišnjoj konferenciji. Ove godine, domaćin je bio grad Sarajevo, a okupljeni su imali čitav niz aktivnosti u programu. Snežana Kalamković, nastavnica hemije u OŠ “Prva vojvođanska brigada” kaže da na taj način, okupljeni vaspitači, učitelji, nastavnici i profesori imaju priliku da predstave svoja stvaralaštva i inicijative koje sprovode u školama.

– Imali smo na primer, predstavljanja koleginice koja organizuje lutkarstke predstave, ili prave različite objekte za nastavu, a tu smo i mi koji radimo sa decom sa smetnjama u razvoju po individualnim obrazovnim programima. Koleginice na različite načine u nastavu uvode nova sredstva i učila, a sve prave potpuno same i mimo obaveznog plana i programa – priča nastavnica Kalamković, koja je ove godine osvojila sve što je moglo da se osvoji kao znak zahvalnosti za dugogodišnji rad u prosveti.

Kako kaže postoji kriterijum na osnovu kojeg se određuje koji nastavnik je najbolji, a ima ukupno 27 kriterijuma.

– Sve se boduje i da li vodite đake na takmičenja, da li imate svoje udžbenike izdate, da li i dalje učestvujete aktivno u pisanju radova običnih ili naučnih, da li vodite decu na neka stručna usavršavanja kao što ja recimo vodim đake u hemijsku školu da vide, sarađujem sa Prirodno-matematičkim fakultetom – kaže ona.

Ističe da je recept za dobrog nastavnika pažljivo osluškivanje dece.

– Sadašnje generacije pažnja im je 15 minuta i sve što kažete u 15 minuta to je to, gledate oglede ali da ti ogledi budu efektni i da oni zapamte zbog čega je taj ogled napravljen. Jako je bitno da napravim korelaciju sa drugim predmetima – zaključuje nastavnica Kalamković.

Vesna Prugić Mileusnić je takođe odnela titulu najbolje nastavnice. U Srednjoj novosadskoj Elektrotehničkoj školi predaje srpski jezik i književnost i ističe da je kreativnost u radu sa decom presudna.

– Мi smo ti pokretači u učionicama i to deca verovatno prepoznaju, ja se jako radujem kada se oni uključe, jer to je suština, ne da ja budem proglašena za jednu od najboljih, nego da oni izađu van učionice, da ruše ove zidove i da vide šta je život, da povežu ovo gradivo sa realnošću.

Inače, konferencija je trajala od 26. do 29. maja u Sarajevu. Jedan njen deo je i “Sajam obrazovanja” na kom su prosvetari imali prilike da prikažu svoja umeća i radove a potom su dodeljene zahvalnice, sertifikati i diplome za najbolje.

Tekst: blic.rs

Foto: Privatna arhiva

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *