8 Septembra, 2024
Balkan

Balkanci imaju ispodprosečni IQ. Slovenija 99, Hrvatska 96, Srbija 90, BiH 89, CG 86

Srbija ima državni IQ (90), Slovenija (99) do Hrvatske (96), BiH (89), Crne Gore (86) i Albanije (82), Severna Makedonija ima isti skor kao Albanija, pokazuju rezultati najnovijeg istraživanja svetske inteligencije, u 203 države s nekoliko zemalja van Evrope.

Stanovnici BiH imaju isti državni kvocijent inteligencije – IQ kao Jermenija , Irak, Kazakhstan, Uzbekistan i Tajland. Na vrhu lestvice su Japan, Tajvan i Singapur, s IQ od 106 bodova, što je malo ispred Kine (104).

Zbog promene u metodologiji i nedostatka rezultata iz standardiziranih međunarodnih školskih ispita, iznenadni novi evropski prvak je Belorusija (102), a odmah za njom sledi očekivana skupina država, Finska, Holandija, Nemačka, Estonija i Lihtenštajn) s IQ od 101.

Na dnu svetske IQ lestvice se nalazi 14 zemalja, većinom iz Afrike, kojima je nametnut arbitrarni IQ od 60 – što zbog nedostatka rigoroznih podataka, što zbog statističke nestalnosti algoritma na nižoj margini.

U analizi su sarađivali najpoznatiji istraživač inteligencije Ričard Lin i politički istraživač Dejvid Beker, a sve kalkulacije za harmonizaciju podataka raznih izvora su zabeležili u knjizi „Inteligencija nacija“, prenosi klix.ba.

Tekst: danas.rs

Foto: Pixabay/Tjevans

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *