24 Jula, 2024
AktuelnoHrvatska

Gradi se najmoderniji azil za životinje u srcu Dalmacije, u Zadru

U srcu Dalmacije, odvija se impresivan projekt izgradnje novog skloništa za pse i mačke. Kada se završi, ovo sklonište bit će najveće u regiji, pružajući skrb za napuštene i ozlijeđene životinje iz cijele županije. S posebnim fokusom na dobrobit životinja, sklonište će nuditi kako zatvorene tako i otvorene prostore za smještaj, zajedno s naprednim prostorima za socijalizaciju i posebne prostore za agresivnije životinje.

Financiranje i razvoj projekta preuzeli su lokalne vlasti i specijalizirane građevinske tvrtke, osiguravajući da svaki aspekt skloništa bude izveden s najvišom razinom stručnosti i pažnje. Pored Briševa, snažno se razvija veliki projekt. U toku je izgradnja novog, modernog skloništa za pse i mačke, koje će biti najveće u regiji Dalmaciji, piše Građevinski portal.

Već je vidljivo kako bi objekt mogao izgledati. Zauzimati će veliki prostor od 10 tisuća kvadratnih metara i sigurno će se izdvajati u odnosu na okolnu pustoš uz cestu. Postavljeni su temelji, a dio nosivih zidova već stoji. U tijeku je izgradnja ostalih zidova koji će činiti ograde za bokseve životinja, dok krov još nije postavljen na dijelove koji će biti pokriveni. Plan je da se krov postavi krajem sljedećeg mjeseca. Radovi su još uvijek u ranoj, gruboj fazi, poznatoj kao “AB” faza, ali sve napreduje kako treba. Što se tiče prostora namijenjenog za smještaj životinja, trenutno se izvode radovi na konstrukciji, a paralelno se radi i na infrastrukturi.

Izgradnja novog skloništa za životinje napreduje brzo u osamljenoj zoni nedaleko od Briševa. Ovaj velik poduhvat obuhvatit će zatvorene i otvorene prostore za životinje, kao i prostorije za osoblje i volontere. Trenutno se unutar prostorija za osoblje postavljaju keramičke pločice. Ova izgradnja odgovara dugogodišnjoj potrebi za skloništem koje će služiti za zbrinjavanje napuštenih i ozlijeđenih pasa i mačaka širom županije.

Kada sklonište bude završeno, glavni izvor energije bit će solarni paneli, a generatori će biti korišteni kao rezervni izvor. Što se tiče vode, dopremanje cisternama osigurat će potrebne zalihe koje će se čuvati u dvije velike komore, sa zalihama dovoljnim za dva do tri mjeseca. Mreža hidranata će biti uspostavljena za zaštitu od požara te za sanitarne potrebe. U novom skloništu, životinje će tijekom zimskih mjeseci kada vladaju jaki vjetrovi moći uživati u toplini svojih bokseva zahvaljujući podnom grijanju. Sklonište je dizajnirano s misijom pružanja vrhunske skrbi za životinje u moderno izrađenim prostorima.

Ovo sklonište će biti jedinstveno po svojem prostranom području namijenjenom za socijalizaciju životinja, te će imati zaseban prostor za agresivne pse koji će se postupno socijalizirati tokom boravka.

Tekst: bljesak.info
Foto: Službena stranica Zadarske županije

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *