25 Juna, 2024
Aktuelno

U ulici Vuka Karadžića nedeljama ne spavaju zbog preglasne muzike

Stanovnici ulice Vuka Karadžića u Mladenovcu nedeljama ne spavaju zbog nepoštovanja radnog vremena dva lokala. Komunalna policija pominje 1.918 prekršajnih naloga, ali buka traje i dalje, pišu Večernje novosti.
BUKA, galama i glasna muzika koja odzvanja do jutarnjih časova, veliki su problem žitelja Ulice Vuka Karadžića u Mladenovcu. Dok su se stanovnici centra Beograda izborili za miran san, u opštinu udaljenu 45 kilometara od prestonice, Komunalna policija, iako dežurna 24 časa, noću ne zalazi jer nema ispostavu na teritoriji ove lokalne samouprave.

Na delu ulice gde se nalazi na desetine porodičnih kuća i dve stambene zgrade, na razdaljini od 200 metara, smestilo se i šest kafića. I dok jedni poštuju radno vreme, dva lokala ga krše, ugrožavajući mir stanovnika.

– Noćima ne spavamo zbog dva kafića u našoj ulici – jada se Jasmina Čavkunović, čija se kuća nalazi prekoputa ovih ugostiteljskih objekata. – Od jeseni imaju muziku uživo četvrtkom, petkom, subotom i nedeljom. I dok zimi, kada su prozori i vrata zatvoreni, buku nekako tolerišemo, leti je to nemoguće. Od kada je počelo lepo vreme, ozvučenje izbace u baštu i muzika trešti do pola pet ujutru.

Sagovornica “Novosti” napominje da se oba lokala nalaze u u prizemlju porodičnih kuća, koje su vlasnici izdali, a zbog nesnosne buke iznajmljuju stanove u drugom delu grada.

– Kada prave žurke petkom i subotom, takođe ne poštuju radno vreme. I oni u baštu izbace zvučnike pa usled preglasne muzike odjekuje ceo kraj. A, pošto su lokali jedan do drugog, nadglašavaju se. Tada nam se bukvalno tresu stakla na prozorima – govori Čavkunović.

U Sekretarijatu za poslove komunalne policije kažu da su od početka godine podnete četiri prijave koje se odnose na buku u ovoj ulici. Utvrđeno je i da je na teritoriji Gradske opštine Mladenovac, tokom 2017. godine evidentirano 28 prijava zbog glasnog puštanja muzike u ugostiteljskim objektima, a u 2018. godini zabeleženo je devet.

– Od 2017. do 2019. godine za teritoriju opštine Mladenovac izdali smo 1.918 prekršajnih naloga, izrečene su četiri mere upozorenja, a u 15 slučajeva predmeti su prosleđeni nadležnim organima – dodaju iz ovog Sekretarijata. – Građani su najviše prijavljivali buku i nepropisno parkiranje.

Žitelji ove ulice, ipak, napominju da im nije cilj da se ovi ugostiteljski objekti zatvore, već samo da poštuju radno vreme, odnosno da muziku puštaju najduže do jedan sat posle ponoći, kao što propisi i predviđaju.

KAZNE

ODLUKOM o radnom vremenu ugostiteljskih objekata propisano je da se novčanom kaznom u fiksnom iznosu od 150.000 dinara kažnjavaju sva pravna lica koja bukom iz svog lokala uznemiravaju građane koji žive u susedstvu. Za isti prekršaj novčanom kaznom u fiksnom iznosu od 75.000 dinara kažnjava se preduzetnik.

SMETA I OTPAD

OSIM užasne buke koja traje do jutarnjih časova, zbog lokala komšije imaju i problem sa otpadom.

– Gosti su im pretežno mladi. Kada više popiju, oko dvorišta ostavljaju flaše od piva, raznorazno đubre, uriniraju u prostoru između moje kuće i zgrade. Naravno, vlasnicima tih kafića nikada nije palo na um da to đubre ujutru pokupe.

Izvor: novosti.rs

Foto: Privatna arhiva

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *