14 Aprila, 2024
Uncategorized

18.878 prijava stiglo na konkurs za vrtiće u Beogradu. U Mladenovcu više od troje dece po jednom mestu

Preliminarne liste biće objavljene 20. maja, rok za žalbe trajaće do 29. maja, a konačan spisak primljene dece biće obelodanjen 7. juna.

Na konkurs za 7.900 mesta u državnim vrtićima do sada je stiglo 18.878 prijava, a najveće gužve su u Grockoj, Surčinu, Sopotu, Zemunu, Mladenovcu i Voždovcu.

Prema podacima Sekretarijata za obrazovanje i dečju zaštitu, ove godine je zabeleženo 620 zahteva manje u odnosu na prošlu godinu. Ipak, u Grockoj je za jedno mesto konkurisalo šestoro mališana, u Surčinu i Sopotu je stiglo skoro pet prijava za svako slobodno mesto, dok je odnos tri i po na prema jedan zabeležen u Zemunu, Mladenovcu i Voždovcu. Na drugoj strani, najviše mogu da budu zadovoljni roditelji sa Savskog venca, gde je čak bilo više mesta nego dece.

Od ukupnog broja pristiglih zahteva treba oduzeti nekoliko hiljada, budući da se među njima nalaze i predškolci za koje je program po zakonu obavezan, ali konkurišu da bi se evidentirali. Takođe, u proseku svake godine ima oko 1.000 duplih zahteva roditelja koji ih podnose u više ustanova – objašnjavaju iz nadležnog sekretarijata.

Pored predviđenih 7.900, oni mogu da odobre još dodatnih 20 odsto mesta u svakoj predškolskoj ustanovi gde za to postoje mogućnosti, što bi značilo smeštaj za još oko 1.600 mališana širom prestonice.

– Budući da imamo više slobodnih mesta, uz nastavak sufinansiranja boravka u privatnim vrtićima, realno je da od septembra nemamo listu čekanja u prioritetu, što će biti prvi put – kaže Slavko Gak, gradski sekretar za obrazovanje i dečju zaštitu.

To znači da će mesto u vrtićima dobiti svi prioritetni mališani (deca iz društveno osetljivih grupa, deca zaposlenih roditelja i redovnih studenata, deca koja imaju status trećeg i svakog narednog deteta u primarnoj porodici…).

– Broj pristiglih zahteva za mesto u državnim vrtićima govori nam da smo pik rasta interesovanja prevazišli i da sada možemo očekivati smirivanje tražnje, naročito imajući u vidu činjenicu da smo premašili 70 odsto obuhvata dece predškolskim obrazovanjem, što je veliki uspeh za samo nekoliko godina – objasnio je Gak.

Preliminarne liste biće objavljene 20. maja, rok za žalbe trajaće do 29. maja, a konačan spisak primljene dece biće obelodanjen 7. juna. Roditelji čija deca ipak ne budu upisana u državne vrtiće imaće priliku da uzmu odbijenice i pronađu mesto u privatnim obdaništima.

CENA 5.590 DINARA

Cena boravka dece u državnim vrtićima je 5.590 dinara mesećno. To je 20 odsto od ekonomske cene usluge. U privatnim obdaništima koja su u sistemu, Grad finansira boravak dece do 22.361 dinar, a ostatak plaćaju roditelji.

Izvor: blic.rs

Foto:

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *