14 Aprila, 2024
BalkanSvet

U Bangladešu spalili devojku koja je prijavila nastavnika

Devojku iz Bangladeša koja je prijavila svog nastavnika za seksualno uznemiravanje, vršnjaci su posuli kerozinom i zapalili, a nakon pet dana ona je preminula.

Nusrat Džahan Rafi spaljena je dve nedelje pošto je podnela prijavu u policiji, preneo jeBi-Bi-Si.

Njena hrabrost i smrt privukli su veliku pažnju javnosti u Bangladešu i ukazali na ranjivost žrtava seksualnog uznemiravanja i zlostavljanja u toj konzervativnoj zemlji na jugu Azije, navodi Bi-Bi-Si.

Nusrat (19) je bila učenica islamske škole u malom gradu Feni, 160 kilometara južno od Dake. Ona je ispričala da ju je profesor pozvao u svoju kancelariju i dodirivao na neprimeren način, ali da je uspela da pobegne.

Mnoge mlade žene i devojke u Bangladešu radije kriju svoja iskustva o zlostavljanju ili uznemiravanju iz straha da bi ih društvo ili porodice mogli osuditi, navodi BBC.

Nusrat je nakon napada otišla u policijsku stanicu gde ju je policajac snimio telefonom i ona je ponovila šta se dogodilo. Snimak je dospeo na društvene mreže, a profesor je uhapšen nakon njene prijave. Meštani su, međutim, nakon toga izašli na ulice i pozvali lokalne zvaničnike da muškarca oslobode.

Dve nedelje nakon čitavog slučaja, vršnjaci iz razreda namamili su Nusrat na krov škole pod izgovorom da im je jedna prijateljica pretučena. Nekoliko učenika ju je opkolilo zapretivši joj da mora da povuče prijavu protiv profesora, a pošto je ona to odbila, zapalili su je, preneo je Indipendent.

Nakon njene smrti održani su protesti u više gradova. Policija je uhapsila 15 osoba, od kojih je sedam učestvovalo u ubistvu.

Izvor: danas.rs

Foto: EPA-EFE/ KIM LUDBROOK

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *