22 Oktobra, 2024
Aktuelno

Muhamed – najjeftinija nemačka vest (from real to fake news)!

Dovoljna je bila jedna tendenciozno plasirana tvrdnja na naslovnici najtiražnijeg nemačkog tabloida “Bild” da mediji širom sveta, pa i u Srbiji, potrče i prenesu u različitim varijantama taj isti naslov: “Muhamed – najpopularnije ime za novorođene dečake u Berlinu”.

Kada se na to doda da se prateći tekst poziva na saopštenje Društva za nemački jezik, ali da ne navodi podatak koliko je zapravo berlinskih beba dobilo ime osnivača islamske religije, stekao se utisak da je islamizacija Nemačke uhvatila maha.

To je samo dalo argumente desničarima i populistima da pred evropske izbore ovog meseca pojačaju antiislamsku i antiimigrantsku kampanju naročito na društvenim mrežama, iako zapravo niko nije pročitao sve podatke i stavio ih u kontekst.

Osnova za ove tekstove bilo je saopštenje Društva za nemački jezik u Visbadenu u kojem je navedeno da su u 2018. u Nemačkoj devojčicama najčešće davana imena Mari, Sofi i Marija, a dečacima Paul, Aleksander i Maksimilijan.

Iako na nacionalnoj listi deset najpopularnijih ženskih i muških imena nigde nema ime Muhameda, ono se pojavljuje među deset najpopularnijih u pokrajini Bremen, Sar i gradu Berlinu, koji ima status jedne od ukupno 16 nemačkih pokrajina.

Dodaje se da je Muhamed, računajući najmanje 25 verzija ovog imena “kao prvo ime” još popularnije i to u pokrajinama Berlin, Bremen, Hamburg, Hesen, Severna Rajna-Vestfalija i Sar, gde se nalazi među prvih deset.

Bild je odmah istakao da je Muhamed najpopularnije ime u Berlinu, pri čemu nisu navedena najmanje četiri važna podatka za razumevanje konteksta.

Prvo je da Društvo za nemački jezik u ovom statističkom rangiranju pravi dve liste. Jedna je lista popularnosti imena u koja ulaze sva imena data jednom detetu, budući da u Nemačkoj nije neuobičajeno da se detetu dâ nekoliko imena.

Primera radi, puno ime nemačke kancelarke je Angela Dorotea Merkel, a nekadašnjeg nemačkog ministra odbrane Karl-Teodor Marija Nikolaus Johan Jakob Filip Franc Jozef Silvester Bul-Frajher Džejms fon und cu Gutenberg.

Ukupan broj novorođenih Muhameda u Berlinu 2018. je tek 280

Druga lista rangira samo prva u nizu imena datih detetu. Zbog toga postoji razlika da je u 2018. u Berlinu najčešće dečacima davano ime Aleksander, ali da je najčešće prvo ime Muhamed.

Drugi podatak se odnosi na to da prvo ime u Nemačkoj ne mora nužno da znači da će to biti lično ime po kojem će vas drugi zvati, jer neretko mogu da vas zovu prema drugom ili trećem imenu. Primera radi, doskorašnjeg ministra unutrašnjih poslova Nemačke svi su znali i oslovljavali po imenu Tomas de Mezijer, iako je njegovo puno ime Karl Ernst Tomas de Mezijer.

Dakle, prvo ime mu je Karl. U skladu sa tim mnogi muslimani u Nemačkoj svojoj deci, muškoj ali i ženskoj, kao jedno od imena daju Muhamed kao neku vrstu čuvanja religijske tradicije.

Treći i možda najvažniji podatak je da su od ukupno 22.177 novorođenih dečaka u Berlinu prošle godine njih tek 52 dobila ime Muhameda, a sa svim varijacijama tog imena ukupan broj novorođenih Muhameda u Berlinu je tek 280. Dakle, tek 1,26 odsto, što teško da može da bude dokaz islamizacije Nemačke ili “promene sastava stanovništva” čime teoretičari zavere i antiislamski aktivisti često plaše javnost kada govore od dolasku migranata.

Da paradoks bude veći, ovu statistiku su još sredinom januara objavile berlinske vlasti, ali to je prošlo apsolutno nezapaženo u nemačkoj javnosti, osim što je o njegovim detaljima u februaru izvestio regionalni javni radijsko-televizijski servis RBB.

Ipak, tabloidima i desničarski nastrojenim medijima to nije zasmetalo da zavrte priču, koja je umnogome postala politička tema u Nemačkoj.

Celo ovo medijsko zamešateljstvo iskoristila je desničarsko populistička Alternativa za Nemačku (AfD), koja je odmah na svojim nalozima na društvenim mrežama objavila da je to dokaz da je na delu islamizacija Nemačke.

Zvanične nemačke statistike ali i procene stručnjaka ukazuju da u Nemačkoj živi oko 4,5 miliona muslimana, što znači da čine tek oko 5,5 odsto ukupnog stanovništva. Doduše, statistika ukazuje i da među novorođenima u Nemačkoj njih oko devet odsto ima bar jednog roditelja muslimanske veroispovesti, a da bi udeo muslimana u Nemačkoj mogao da se udvostruči eventualno za 30 godina i tako se popenje na nešto više od 10% ukupne populacije.

Izvor: rts.rs

Foto: rts.rs

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *