14 Aprila, 2024
BalkanBosna i HercegovinaLGBT

Novi napad na LGBT populaciju u Sarajevu, traži se reagovanje policije i Tužilaštva KS

U petak, 26. aprila, članica Organizacionog odbora Bh. povorke ponosa, Nera Mešinović i njena partnerka doživjele su homofobni napad u centru Sarajeva. Djevojke su napadnute dok su šetale Titovom ulicom.
Napadač je, primijetivši dvije djevojke, počeo da trči prema njima, te im prijetio i iznosio homofobne uvrede. Iako im je napadač prijetio fizičkim nasiljem, obje djevojke su prošle bez fizičkih povreda. Napad je odmah prijavljen policiji Kantona Sarajevo

“Organizacioni odbor Bh. povorke ponosa ovaj napad vidi kao posljedicu sve izraženijeg govora mržnje prema LGBTIQ osobama u bh. javnosti; retorike političara u BiH kojom se izaziva mržnja i netrpeljivost prema LGBTIQ osobama, kao i neaktivnosti policije Kantona Sarajevo u procesuiranju krivičnih djela počinjenih iz mržnje prema LGBTIQ osobama. Ovaj napad samo je jedan u nizu homofobnih napada na LGBTIQ osobe koji su se desili u centru Sarajeva”, saopćeno je iz Organizacionog odbora Bh. povorke ponosa.

Organizacioni odbor snažno je osudilo ove napade i poziva policiju i Tužilaštvo Kantona Sarajevo da odmah istraže ovo krivično djelo počinjeno iz mržnje, te procesuiraju odgovornu osobu i privedu je pravdi.

“Pozivamo i bh. političare/ke i medije da se uzdrže od govora mržnje, kao i javnog izražavanja mišljenja i stavova koji potiču nasilje i izazivaju netrpeljivost prema LGBTIQ osobama”, zaključeno je iz Organizacionog odbora Bh. povorke ponosa.

Izvor: klix.ba

Foto: depo.ba

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *