25 Juna, 2024
BalkanBosna i HercegovinaTurizam

Park prirode Skakavac kod Sarajeva: Oaza tišine i čistog vazduha sa vodopadom

Park prirode Skakavac je zaštićeno je područje sa raznovrsnom florom i faunom i vodopadom visokim 98 metara – drugim najvišim na Balkanu.

Samo 12 kilometara od gradske vreve u Sarajevu nalazi se pravo prirodno blago sa čistim vazduhom i tišinom koju ometa samo žubor vodopada i cvrkut ptica.

Do Skakavca se iz Sarajeva može doći na dva načina – automobilom preko naselja Nahorevo i pješice preko Bukovika. S obzirom da je područje zaštićeno, ukoliko dolazite automobilom, doći ćete do rampe, a onda prepješačiti nekoliko kilometara do ulaza.

Unutar parka postavljene se brojne table sa informacijama o vrstama biljaka, gljiva, ptica i divljači koje naseljavaju ovo područje, kao i putokazi.

Za obilazak vodopada i šetnju stazama oko zaštićenog područja potrebno je oko četiri sata.

Naida Gušević iz sarajevske Kantonalne javne ustanove za zaštićena prirodna područja kaže da je najveći turistički adut ovog parka njegova priroda.

Guševićeva podsjeća da je Skakavac bio proglašen zaštićenim područjem i 1954. godine za vrijeme vlade SFRJ zbog svog hidrološkog potencijala.

„Vodopad Skakavac je drugi najviši vodopad na Balkanu. Njegova visina je 98 metara. Vodopad Skakavac je ustvari hidrološki spomenik prve kategorije. Izuzeto je važan za ovo područje”.

Kako bi se što bolje iskoristili mnogobrojni potencijali ovog mjesta radi se na uvrštavanju Skakavca na mapu zelenih destinacija u svijetu.

Tekst: mondo.ba

Foto: Nikolina Damnjanić

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *