15 Aprila, 2024
AktuelnoBalkanBosna i Hercegovina

Izgorela pijaca “Arizona” u BiH! Hiljadu radnika ostalo bez posla

Velika pijaca poznata pod nazivom Arizona podignuta u Bosni i Hercegovini na međuentitetskoj crti razdvajanja na području općine Gradačac u celosti je izgorela u velikom požaru koji je izbio u ranim jutarnjim satima.

Slično kao i 2016. godine kada je pijaca već jednom bila uništena u požaru pa potom obnovljena, vatrena stihija je u svega nekoliko sati progutala stotine štandova i prodavnica u kojima se prodavala različita roba, od prehrambenih proizvoda do bele tehnike.

Prvu informaciju o požaru vatrogasci su dobili oko 3 sata ujutro.

Širenje požara zaustavli su nešto pre 7 sati, ali i nakon toga su morali da nastave da raščišćavaju ruševine kako bi ugasili sva žarišta vatre.

Pijaca Arizona uspostavjena je kao prvi korak koji je trebalo da otvori komunikaciju među ljudima s dve strane nekadašnje crte mesta borbe i kroz trgovinu podstakne integraciju cele zemlje odnodno uklanjanje prepreka na granicama između Federacije i Republike Srpske.

Skoro 500 štandova uz prateće objekte uništeno je u velikom požaru, a pored velike materijalne štete, bez posla je ostalo oko hiljadu radnika, javlja portal klix.ba.

Tačan iznos štete pokazaće istraga, ali prema nezvaničnim procenama reč je o desetinama miliona KM.

Hiljadu radnika ostalo je bez posla, navodi taj portal.

Pijačni trgovci i ovaj put izražavaju sumnju da je reč o namernom podmetanju požara.

Izvor: N1BiH/klix.ba

Foto: Printscreen

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *