19 Juna, 2024
Crna GoraNaslovnaTurizam

Po “dojču“ se u Podgorici prepoznaju kafane i restorani – najbolji je u Pause Caffe

Po “dojču“ se u Pogorici prepoznaju kafane, kafići, restorani, pa i šankeri. Dobar “dojč” je u Podgorici “sigurica” da će stolovi biti puni, da će “dojč mejker” imati pune ruke posla, da će Podgoričanke dolaziti i, uz dojč, pretresati gradske teme, da će gazda zadovoljno trljati ruke. Svi srećni! Svima dobro. Win – win. Sve zbog dobrog “dojča”!

Prije nego vam otkrijemo gdje se u Podgorici pije najbolji dojč, otkrićemo vam kako je dojč dobio ime.

Za Podgoričane je i dalje je misterija kako je “produženi espreso sa mlijekom u velikoj šolji“ postao “dojč“, koji je ujedno i znak raspoznavanja stanovnika glavnog grada.

Prema prvoj veriziji, za ime “dojč” zaslužni su lijeni Podgoričani koji su vazdan ispijali kafe u negdašnjoj gradskoj kafani hotela “Crna Gora“.

Podgoričanima je dozlogrdilo, jer su bili lijeni, da svakodnevno, po nekoliko puta, govore konobaru “meni donesi jedan produženi espreso sa mlijekom u velikoj šolji“. Narodu koji je “da li hoćeš“ pretvorio u “oli“, to je bas veliki napor. Tako je prosječan Podgoričanin, devedesetih godina, u vrijeme inflacije, umjesto da kaže: “Hoćete li mi donijeti jedan produženi espreso sa mlijekom u velikoj solji“, počeo da naručuje: Oli mi donijeti “dojč”, ili samo: Meni “dojč”. misleći na cijenu te kafe pretvorenu u njemačku marku (dojč marka).

Osim sto mu je bilo mnogo lakse, pri tome je mislio i na cijenu “dojča”, koja je, pretvorena u njemačku marku u Hotelu “Crna Gora” uvijek za espreso bila “jedan dojč”, odnosno jedna njemačka marka.

Kako god bilo, “dojč“ je postao svojevrsni simbol Podgorice. Podgoričani su, poručujući “dojč” u drugim gradovima i okruženju, prvo ostavljali konobare u čudu, ali je vremenom krug “poznavalaca” rastao. Danas, gdje god Podgoričani česće i u većem broju, navraćaju, “dojč” se služi bez problema, počev od crnogorskog primorja do Beograda, Novog Sada, Zlatiobra.

Pre nekoliko godina, pobjednik izbora za podgorički lokal u kojem se pije najbolji “dojč” 2018. je Pause Caffe, a tu titulu zadržao je i do danas!

Tokom sedam dana koliko je trajalo glasanje na Portalu Volim Podgoricu, podgorički lokali koji su bili u konkurenciji dobili su ukupno 99.668 glasova! Kako je svako mogao da glasa deset puta, to znači da je glasalo oko 10.000 Podgoričana.

Najveći broj glasova, 32.570 ili 44.15% dobio je Pause Caffe, drugo mjesto je pripalo Caffeine coffee&wine shop-u, 15.018 glasova odnosno 20.36% a treći je Stockholm pub sa 12.319 glasova odnosno 16.7%.

Tekst: volimpodgoricu.me
Foto: instagram.com/pause_caffe

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *