25 Juna, 2024
Aktuelno

Priča o prijateljstvu Knjaza Nikole Petrovića i Osman-paše Sarhoša na pozornici BDP-a

Predstava “Zelena čoja Montenegra”, nastala po motivima istoimenog romana Moma Kapora u saradnji sa Zukom Džumhurom u režiji Nikite Milivojevića, svoje premijerno izvođenje će imati i na sceni Beogradskog dramskog pozorišta 9. novembra 2021. godine.

Prema rečima Stevana Koprivice, koji uradio dramatizaciju predstave „Zelena čoja Montenegra“, ovaj roman je posveta drugovanju pisca, karikaturiste i boema Zuka Džumhura i Mome Kapora, a glavna tema je istorijska, pomalo bizarna storija o prijateljstvu ratnih neprijatelja, crnogorskog kralja, tada knjaza, Nikole Petrovića i turskog visokog oficira, Osman-paše zvanog Sarhoš (pijani). Pozorišno viđenje „Zelene čoje Montenegra“ pripada istorijskoj melodrami, u kojoj je ono što se moglo dogoditi važnije od onoga što se zaista dogodilo, u kojoj su emocije važnije od faktografije, čovek od politike i rata. Ovo je priča, deficitarna u našim vremenima, o pomirenjima i kako bi to Džumhur rekao, ljudovanjima.“

Prvo izvođenje, predstava „Zelena čoja Montenegra“ je imala 10. avgusta 2021. godine na Festivalu Budva grad teatar, a odigrana je u ambijentalnom prostoru manastira Svete Trojice u Stanojevićima, nadomak Budve.

Predstava je koprodukcija JU “Grad teatar“ sa Gradskim pozorištem iz Podgorice i Beogradskim dramskim pozorištem.

“‘Zelena čoja Montenegra“ ovoga meseca započinje svoj život i na festivalima regiona. Predstava je u zvaničnoj selekciji 26. Jugoslovenskog pozorišnog festivala ‘Bez prevoda’, koji se održava u Užicu, a izvođenje je zakazano za 7. novembar. U obrazloženju selekcije festivala, koji se ove godine odvija pod sloganom ‘Pričaj mi o nežnosti’, kao razlog odabira ‘Čoje’ navedeno je to da ova predstava ‘želi da nam pokaže da na ovom svetu ne postoje samo politika, ratovi i prevare, nego i čast, ponos i ljubav. ‘Čoja’ će biti izvedena i u okviru regionalnog pozorišnog festivala ‘RUTA’ na sceni ‘Kamernog teatra 55’ u Sarajevu (BIH) 12. novembra 2021. godine. Gostovanje predstave je najavljeno i na ‘Susretima pozorišta/kazališta’ u Distriktu Brčko (BIH), za 22. novembar 2021. godine”, najavili su u “Grad teatru”.

Gradsko pozorište Podgorica 10. decembra najavljuje i podgoričku premijeru “Zelene čoje Montenegra“, sa repriznim izvođenjem 11. decembra.

Tekst: Predrag Aleksendrić

Foto: Dragana Udovičić

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *