3 Jula, 2024
BalkanCrna GoraTurizam

Stari Bar – jedno od najstarijih naselja u Crnoj Gori – tragovi sežu u 4. vijek p.n.e.

Stari Bar je grad u Crnoj Gori koji se nalazi na jugu zemlje, u blizini Ulcinja. Grad je poznat po svojoj bogatoj istoriji i kulturi, a nalazi se u njemu i mnogo spomenika kulture koji svedoče o tome.

Stari Bar je jedno od najstarijih naselja u Crnoj Gori, a prvi tragovi njegovog postojanja sežu u 4. vijek p.n.e. Grad je imao važnu ulogu u istoriji Crne Gore, a bio je i sjedište mnogih vladara i carstava.

Danas, Stari Bar je poznat po svojim znamenitostima i atrakcijama, poput tvrđave Bar, koja se nalazi na brdu iznad grada i koja je jedna od najbolje očuvanih tvrđava u regionu. Tvrđava je izgrađena u 12. vijeku i predstavlja jedan od najboljih primjera romaničke arhitekture u Crnoj Gori.

Osim tvrđave, u Stari Baru se nalazi i mnogo drugih spomenika kulture, poput crkve Sv. Vasilija, koja se nalazi u samom centru grada i koja je poznata po svojoj impresivnoj freski iz 14. vijeka. Također, u Stari Baru se nalazi i mnogo drugih crkava i manastira, poput manastira Sv. Arhanđela Mihaila i crkve Sv. Petra.

Stari Bar je također poznat po svojim plažama, koje su među najljepšim na Jadranu. Plaže u Stari Baru su dugačke, široke i peskovite, a okružene su borovom šumom, što ih čini izvrsnim mestom za odmor i relaksaciju.

Tekst: turizam.org
Foto: turizam.org

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *