25 Juna, 2024
BalkanCrna Gora

Vozovi spremni da krenu prugom Beograd -Bar

Srbija voz spreman je odmah da uspostavi železnički saobraćaj sa Crnom Gorom i pokrene vozove na relaciji Beograd -Bar, ali se čeka odluka crnogorskih vlasti u vezi sa ukidanjem obaveznih PCR testova za vozno osoblje, izjavio je danas direktor Srbija voza Jugoslav Jović.

Ističe u izjavi za Tanjug da su naši vozovi spremni za pokretanje linije Beograd – Bar, da su dezinfikovani, označeni ulazi i izlazi, označena mesta za sedenje i slično.

“U redovnom smo kontaktu sa predstavnicima Železničkog prevoza Crne Gore i čekamo odluku njihovih državnih organa u vezi sa ukidanjem obaveznih PCR testova za vozno osoblje kako bi uspostavili međunarodni saobraćaj”, rekao je Jović.

Kaže da postoji veliko interesovanje putnika za pokretanje linije Beograd – Bar i da bi se prvo razgovaralo samo o noćnom vozu koji bi išao svakodnevno, ali i da bi mogao da bude pokrenut i dnevni voz.

“Ako budu želeli dnevni voz, mi imamo i materijalno obezbeđenje i ljude, sve je spremno”, naglasio je Jović.

Objašnjava da sa crnogroskim železnicama imaju svakodnevne kontakte i da se dogovara način kako da naše osoblje koje prelazi granicu uradi PCR test koji je neophodan za prelazak granice, što je dosta komplikovano za turnus osoblja.

Crnogorske železnice, dodaje, čekaju odluku njihovog stručnog tima za kovid da kaže da li je taj test obavezan, kako se radi i koliko važi.

“Pri prelasku granice naše osoblje bi se zadržavalo tamo u turnusu nekoliko dana, promena osoblja je u Bijelom Polju, pa bi svi naši koji prelaze granicu trebalo da imaju test, koji važi dva dana, što znači da bi isti kondukter i mašinovođa morali ponovo da rade test. To je dosta komplikovano i za naše i njihovo osoblje”, objasnio je Jović.

Podseća da su ranije išla dva voza dnevno na liniji Beograd – Bar, dnevni i noćni, s tim što je noćni bio popunjeniji pošto su ga uglavnom koristili ljudi koji idu na odmor.

Noćni voz je bio autovoz.

Izvor: rtv.rs

Foto: Pixabay

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *