20 Aprila, 2024
BalkanCrna GoraTurizam

Šiška jezera na planini Bjelasici – lednička jezera nestvarne lepote

“Veliko Šiško jezero se nalazi u reonu poznatom pod nazivom Šiška a tu se nalazi i istoimena planina po kojem su jezera i dobila ime. U narodu postoji vjerovanje da je blato koje se skuplja u sredini jezera biti ljekovito”, priča za Portal Analitika Vladan Obradović, fotograf kojem su ljepote Bjelasice česta inspiracija.

“Veliko Šiško jezero se nalazi u dolini između dva grebena planine Bjelasice – zapadnog, koji ide do Razvršja pa preko Svatovskog groblja do Crne Glave, Zekove glave i Troglave i istočnog koji počinje od Turjaka i Bjelogrivca a završava se Strmenicom i Strknim padom”, objašnjava Obradović.

Do jezera se, kako dodaje, takođe može doći iz pravca Berana preko sela Lubnice, Kurikuće, ali i iz pravca Kolašina preko Vranjaka, Troglave, Zekove glave, katuna Reljine.

“Južno od Velikog Šiškog jezera na nadmorskoj visini od 1.788 mnv nalazi se i Malo Šiško jezero. Male je površine i u ljetnjim mjesecima služi za napajanje stoke”, kaže Obradović.

Šiška jezera su, kako kaže sagovornik Analitike, ledničkog porijekla, vodu dobijaju od otapanja snijega, od atmosferskih padavina, a vodu gube isparavanjem i oticanjem kada je vodostaj veliki.

“Ova jezera posebno lijepim čini to što se nalaze na visini od 1.660 mnv pa do 1.788 mnv, okružena planinama, šumom, katunima gdje i danas ljudi izdižu sa stokom. Planinarenje ovim krajem svakog će ostaviti bez daha. Mnogo je lijepih mjesta odakle se pruža prelijep pogled. Šetajući planinom uvijek možete sresti i poneku divlju životinju jer je Nacionalni park Biogradska gora blizu i nekad se desi da ugledate jelena, divlju svinju, lisicu, vuka, zeca…”, kaže Obradović.

Tekst: Biljana Roćen-Knežević
Foto: Dalibor Šekularac

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *