23 Oktobra, 2024
BalkanSrbijaTurizam

Vodopad Blederije “kladovski smaragd” na planini Miroč kod Kladova

Vodopad Blederije, smešten na planini Miroč u istočnom delu Srbije, izuzetno je prirodno čudo koje pleni svojom lepotom. Sa visinom od 190 metara, ova prirodna atrakcija predstavlja impresivan spoj snage i gracioznosti prirode. Poznat i kao “kladovski smaragd”, vodopad Blederija predstavlja jedno od najatraktivnijih odredišta u regionu.

Sa visinom od 190 metara, predstavlja impozantan prirodni vodopad koji se sastoji od tri glavna pritoka – Blederije, Sokolovića i Suvaje, te kao Blederija nastavlja tok sve do spajanja sa Ravnom reką, koja se dalje uliva u Dunav. Sam vodopad ima visinu od oko 7 metara i formira impresivan vodeni zastor koji se obrušava u bigrenu kadu, stvarajući malo jezero tirkizno zelene boje.

Debljina bigra na samom odseku vodopada varira između 5 i 10 metara, ispod kojeg se prostiru i manji slapovi. Na strani velikog vodopada nalazi se još jedan manji, koji tokom letnjih meseci može presušiti. Ovaj prirodni spektakl prati tok reke, a uzvodno od vodopada, na oko 2 km, mogu se pronaći izvori reke Blederije. Neki od izvora dolaze iz većih dubina s ledenom vodom, dok su u neposrednoj blizini i subtermalni izvori sa temperaturom od 17 stepeni.

Vodopad Blederije, poznat i kao “kladovski smaragd”, udaljen je 30 kilometara od Kladova i oko 4 kilometra od sela Reka. Osim velikog vodopada, postoji i manji slap koji je karakterističan po tome što tokom letnjih meseci može nestati zbog smanjenog kapaciteta vode, ali se u proleće ponovno pojavljuje.

Ova prirodna atrakcija, prepoznatljiva po svojoj tirkiznoj vodi, još uvek je skriveni dragulj Istočne Srbije. Prilaz vodopadu može biti avanturistički doživljaj, posebno nakon poslednje kuće u selu Reka, gde se asfaltni put završava i započinje nešto divlje područje.

Tekst: turizam.org
Foto: turizam.org

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *