8 Jula, 2024
AktuelnoBosna i Hercegovina

Emina (Sefić – Koluder) – Kako je nastala jedna od najlepših Šantićevih pesama

Blizu kuće imama Sefića bila je kuća Svetozara Ćorovića, za kojeg je Šantićeva sestra Persa bila udata. Aleksa je neobično voleo sestru i često je posećivao, pa je tako jednog dana u komšiluku sreo imamovu kćer.

Te noći 1903. nastala je jedna od najlepših ljubavnih pesama. Emina Sefić se tek zadevojčila, a priče o njenoj lepoti kružile su po celoj čaršiji. Mladići su govorili da Sefićeva kćer nije žensko, već “dženetska hurija”.

Brat Pero se naljutio na Aleksu, jer je, kao glava kuće, smatrao da je njegov mlađi brat žestoko zabrljao, time što je “po novinama telalio” o ćerki imama Sefića. Plašio se da će ovaj potez mladog pesnika oterati mušterije iz radnje i da će Šantići morati da beže iz Mostara. Međutim, imam Salih Sefić ostao je i dalje mušterija u magazi Šantića, a Mostar Aleksi nije zamerio.

Emina Sefić se udala sa 16 g za veletrgovca Avdagu Koludera i rodila mu je četrnaestoro dece. Budući da je u vreme udaje već bila opevana, moglo se očekivati da Avdaga bude ljubomoran. Međutim, on je dobro poznavao Aleksu i izuzetno ga poštovao, pa nije bilo razloga za jed.

Emina nikada sebi nije dozvolila da se zbog pesme i svoje lepote uznese. Postidela bi se, kad bi čula pesmu na radiju i izašla bi iz sobe.

Pričala je svojoj deci, da sa pesnikom nikada ni reč nije razmenila, ali ga se sećala do kraja života. Njega i njegovih uglancanih cipela i pantalona, tako opeglanih da se o njih čovek mogao poseći.

Muslimani Mostara mu nikad nisu zamerili na pesmi i nikad nisu zaboravili činjenicu da je, poštujući njihova verska pravila, zazidao prozore svoje nove kuće, jer su u komšiluku bila ženska deca.

Na samrti, sestra Persa i služavka pomogle su Aleksi da ustane i dođe do prozora, da čuje svoju pesmu o Emini, koju su mu pevali u bašti nad Neretvom horovi “Gusala”, “Hrvoja” i sarajevske “Sloge”.

Emina Koluder je preminula 1967. godine. Bila je vedra i nasmejana do zadnjeg dana. Kažu da je umrla sa osmehom na licu.

Himzo Polovina je sa Sevdom Katicom iz Donje mahale, napisao poslednju strofu sevdaha o Emini.

“Umro stari pesnik, umrla Emina,
Ostala je pusta bašča od jasmina,
Salomljen je ibrik, uvelo je cveće,
Pesma o Emini nikad umret neće.”

Alma Ferović-Fazlić, Eminina ništa manje lepa praunuka, magistar londonske Kraljevske muzičke akademije, koja je nastupala i sa Eltonom Džonom, pre nekoliko godina je snimila pesmu posvećenu svojoj prabaki.

Emina, kao simbol univerzalne ženske lepote, ali i simbol zajedničkog života, koji se u Mostaru vekovima gradio, inspirisali su vajara Zlatka Dizdarevića, da izradi spomenik Emini i pokloni ga gradu Mostaru.

 

Tekst: twitter.com/adrimilicev

Foto: mojahercegovina.com

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *