13 Jula, 2024
AktuelnoZanimljivosti

Lihtenštajn ima najnižu stopu kriminala na svijetu! Posljednje ubistvo1997. godine!

Sedam zanimljivih činjenica o Lihtenštajnu:
1. Lihtenštajn je zemlja sa najnižom stopom kriminala na svijetu. Posljednje ubistvo u toj državi dogodilo se 1997. godine, a u zatvoru se na izdržavanju kazne nalazi svega nekoliko zatvorenika. Osuđenici kojima sud odredi kaznu dužu od dvije godine, prebacuju se u susjednu Austriju. Prosječan stanovnik Lihtenštajna oseća se toliko sigurno u svojoj zemlji da ih većina čak ne zaključava vrata kuće ili stana.
2. Švicarska je 2007. godine sasvim slučajno “napala” Lihtenštajn. Naime, oko 170 švicarskih vojnika je naoružano prešlo neobilježenu granicu Kneževine Lihtenštajn i zašlo skoro jedan kilometar na njenu teritoriju dok nisu primjetili grešku. Minijaturna država, koja nema svoju vojsku, saznala je za ovaj incident tek pošto su je švicarske vlasti o tome obavjestile.
3. Svakog 15. avgusta, kad Lihtenštajn slavi svoj nacionalni praznik, vladajući knez Hans-Adam II i njegov sin princ Alojz pozivaju sve stanovnike ove male kneževine da popiju pivo u bašti zamka Vaduc koji je rezidencija ove kneževske porodice.
4. Iako je njemački zvanični jezik ove zemlje, većina stanovnika Lihtenštajna govori alemanskim dijalektom koji se prilično razlikuje od standardnog njemačkog i bliži je dijalektu koji se govori u Švicarskoj.
5. Prijestolnica Lihtenštajna, Vaduc, ima svega oko 5.425 stanovnika i nije najveći grad u zemlji. Grad sa najviše stanovnika u ovoj maloj kneževini je Šan i ima za oko 500 stanovnika više nego prijestolnica.
6. Lihtenštajn je vodeći proizvođač vještačkih zuba. Smještena u minijaturnoj metropoli Šan, kompanija po imenu Ivoclar Vavident proizvede oko 60 miliona pari vještačkih zuba godišnje, što čini 20 odsto ukupne prodaje širom svijeta.
7. ️Lihtenštajn je posljednji put učestvovao u Austro-pruskom ratu i poslao je 80 vojnika, a vratio se 81 vojnik, zato što su se tamo sprijateljili sa jednim Italijanom koji je baš želio da živi u Lihtenštajnu.
Tekst: FB/Dario Jakesevic

Foto: teleporter.rs

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *