19 Aprila, 2024
AktuelnoSrbija

Univerzitet u Beogradu deo najvećeg svetskog naučnog projekta u CERN-u

Univerzitet u Beogradu i Evropska organizacija za nuklearno istraživanje CERN zaključili su Memorandum o razumevanju (Memorandum of Understanding) koji se odnosi na Studiju izvodljivosti (Feasibilty study) sledećeg najvećeg naučno tehnološkog projekta u CERN-u – Budući cirkularni sudarač (Future Circular Collider – FCC).

Ispred Univerziteta, sporazum je u prostorijama CERN-a u Ženevi u ponedeljak, 18. marta, potpisao rektor UB prof. dr Vladan Đokić, a u ime CERN-a dr Majkl Benedikt, vođa studije budućeg cirkularnog sudarača.

Memorandum o razumevanju ima za cilj da otvori mogućnost za sve članice Univerziteta u Beogradu, a onda i za ostale naučne institucije u Srbiji, za uključivanje u ovaj do sada najveći međunarodni naučno-tehnološki projekat.

Isti ugovor zaključilo je više velikih naučnih instituta i univerziteta u svetu, posebno iz država članica CERN-a.

Studija i izgradnja delova grandioznog akceleratorskog kompleksa FCC (obima od 90 do 100 km) uveliko je započeta i ne očekuje se da će biti završen i pušten u eksploataciju pre 2042. godine. Gradiće se u dve faze: prva koja će omogućiti ubrzavanje i sudare snopova elektorna i pozitrona na do sada najvišim energijama, i druga faza koja će omogućiti ubrzavanje i sudare dva snopa protona na takođe rekordnim energijama. Primarni cilj gradnje ovog kompleksa su dalja složena eksperimentalna i teorijska istraživanja u oblasti fizike visokih energija, prvenstveno u fizici čestica.

Tekst: blic.rs
Foto: blic.rs

BONUS – Turistička mapa Beograda

Beograd

 

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *