13 Jula, 2024
TurizamZanimljivosti

U Holandiji postoji selo bez puteva za automobile, i veoma je popularno

Selo Gietorn mnogi nazivaju “holandskom Venecijom”, jer je pristupačno samo uz pomoć čamaca. Ovo selo idealno je za one koji maštaju o mirnijem životu.

Nastalo je još i srednjem veku, a umesto puteva ima – kanale.

Napravile su ga izbeglice sa prostora Sredozemlja koji su se u ovaj region doselili oko 1230. godine. Nalazi se na području Overijssela, a turisti tokom vožnje čamcima mogu uživati u kućama starim i stotinama godina.

U selu Gietorn nema puteva za vozila, za prevoz se koriste kanali, pešačke staze, drveni mostovi i biciklističke staze.

Ovo bajkovito holandsko selo sa 176 drvenih mostova, uskim kanalima, istorijskim kućama, zelenilom i raznovrsnim cvećem, godišnje posete stotine hiljada turista iz celog sveta. U selu živi oko 2.600 osoba koji su tu da pokažu sve lepote svog sela.

Posebno se izdvajaju kuće koje podsećaju na selo Hobita.

Selo, koje svake godine poseti oko milion turista, najviše posećuju turisti sa Dalekog i Bliskog istoka i Turske.

Za prevoz se uglavnom koriste čamci. U selu, gde nema prilaza, samo do nekoliko kuća na ulazu može se prići vozilima.

Na velikom broju kuća u ovom holandskom selu nalaze se dvoja vrata. Jedna se konstantno koriste, a druga samo u slučaju ženidbe, da mladenci uđu u kuću ili kada se preminula osoba iznosi iz kuće.

Selo, koje je svoj trenutni izgled dobilo nakon dve poplave, 1776. i 1885. godine, sastoji se od kuća izgrađenih oko mnogih međusobno povezanih kanala.

Turističke ture se odvijaju celi dan električnim čamcima po kanalima koji okružuju trg, gde su krovovi kuća prekriveni trskom.

Navodi se da je naziv „Gietorn“, što znači „rogač“, dobio jer su prvi doseljenici koji su otkrili ovu regiju pronašli stotine rogača.

Selo Gietorn, u kojem su snimani delovi komedije „Fanfare“ iz 1958. u režiji holandskog reditelja Berta Hanstre, steklo je sadašnju reputaciju jer je film pogledalo skoro dva miliona ljudi.

Tekst: n1info.rs

Foto: Anadolija

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *