13 Jula, 2024
AktuelnoTurizamZanimljivosti

Bivše odmaralište JNA na Jadranu o kojem ovih dana priča ceo svet

U drugoj polovini 20. veka Kupari postaju vojno odmaralište namenjeno oficirima JNA i njihovim porodicama, kao i državnicima bivše Jugoslavije. Gradi se impresivni hotelsko-turistički kompleks pod upravom JNA s neverovatnim pogledom na more i okolinu.

Otkad je Džejms Donaldson, poznatiji pod nadimkom MrBeast, objavio na svom kanalu na YouTubeu video pod imenom „Preživeo sam 7 dana u napuštenom gradu“, ne prestaje da se priča o Kuparima.

Ovo nekadašnje odmaralište vojne elite Jugoslovenske narodne armije u opštini Župa dubrovačka, u kojem je najpoznatiji youtuber današnjice snimao s prijateljima, nije napušteno – samo tako izgleda u zimskim mesecima.

Prema popisu stanovnika iz 2021. godine, u Kuparima živi 950 stanovnika. U letnjim mesecima mesto oživi, a mnogi dođu da se kupaju na peščano-šljunkovitoj plaži u uvali koja oduzima dah.

Kupari su smešteni na padini brežuljka u uvali Župskog zaliva u Dubrovačko-neretvanskoj županiji desetak kilometara od centra Dubrovnika.

Naselje je dobilo ime prema latinskom nazivu za ciglare – cuparii. Proizvodnja opeke i crepa na ovom području datira još iz ranog srednjeg veka, a neko vreme Kupari su se nazivali i Criepi.

Proizvodnja opeke i crepa tokom decenija je jačala i razvijala se, a njena važnost bila je posebno izražena nakon velikog zemljotresa iz 1667. godine kada je moralo mnogo toga razrušenog da se popravi i iznova gradi u Dubrovniku i okolinii.

Početkom 20. veka Kupari su počeli da se transformišu u sjajnu destinaciju letnjeg, ali i zimskog turizma.

Prepoznavši njegov potencijal, preduzetnici iz Čehoslovačke grade prvi hotel 1920. godine, nakon čega je sledilo uređivanje plaža, parkova i šetališta, gradnja sportskih terena i objekata za odmor i rekreaciju.

Tekst: n1info.rs

Foto: PhotopankPL/Shutterstock

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *