23 Jula, 2024
AktuelnoTurizam

Mladi iz EU i Islanda, Lihtenštajna, S. Makedonije, Norveške, Srbije i Turske besplatno Evropom

Mladi iz Evropske unije i još nekoliko zemalja uključujući i Srbiju moći će 30 dana da putuju Evropom od 15. juna ove godine do 30. septembra 2024. godine putem programa Evropske komisije “Otkrijte EU” (DiscoverEU).

Program će omogućiti da 35.000 mladih dobije besplatnu železničku kartu da otkrije Evropu.

Komisija je danas uputila poziv mladima iz EU i Islanda, Lihtenštajna, Severne Makedonije, Norveške, Srbije i Turske, a prijavljivanje traja do 29. marta.

Uspešni kandidati rođeni između 1. jula 2004. godine i 30. juna 2005. godine moći će da putuju Evropom do 30 dana u periodu od 15. juna ove godine do 30. septembra 2024. godine, saopštila je Komisija.

Ove godine, učesnici će moći da otkriju novu evropsku rutu Bauhausa, koja je pokrenuta u januaru. Ona ima za cilj da inspiriše mlade ljude pri izboru destinacije i podigne svest o važnosti da Evropska unija bude “lepa, održiva i zajednička“.

Učesnici će takođe nastaviti da imaju koristi od inicijativa pokrenutih tokom Evropske godine mladih u 2022. godini, kao što su „Mladi otkrivaju kulturu zahvaljujući DiscoverEU 2022“ i “DiscoverEU Culture Route” koje kombinuju različite destinacije i kulturne grane, uključujući arhitekturu, muziku, likovnu umetnost, pozorište, modu, dizajn i još mnogo toga.

Putnici “DiscoverEU” mogu da posete evropske prestonice kulture, destinacije dodate na prestižnu Uneskovu listu svetske baštine ili nosioce oznake evropske baštine. Štaviše, mogu se zaustaviti i na lokacijama sa oznakom “Access City Award”. Druga aktivnost koja će se nastaviti je obezbeđivanje diskontne kartice učesnicima, sa više od 40.000 mogućnosti popusta na javni prevoz, kulturu, smeštaj, ishranu, sport i druge usluge koje su dostupne u kvalifikovanim zemljama.

“Nacionalne agencije Erazmus+ podržavaju mlade ljude kroz informativne sastanke pre polaska, pripremajući ih za njihovo putovanje. I dalje kao deo nasleđa Evropske godine mladih, nacionalne agencije organizuju ‘DiscoverEU Meet-ups’, uzbudljiv kulturni program koji traje od jednog do tri dana u svim Erazmus+ zemljama. Do sada je održan 51 od ovih susreta i nastaviće se u narednim godinama”, saopštila je Komisija.

Komisija dodaje da podstiče održivo putovanje železnicom, ali su posebni aranžmani dostupni za mlade ljude iz najudaljenijih regiona, prekomorskih okruga i teritorija, udaljenih područja i ostrva.

Tekst: euronews.rs

Foto: Alberto Pezzali

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *