23 Oktobra, 2024
BalkanSrbijaZanimljivosti

Svetska putnica iz Šapca (77) obišla 143 zemlje

Mila Starčević (77) penzionerka iz Šapca, obišla je ceo svet, a svoja neverovatna iskustva pretočila je u deset knjiga putopisa. Za Danas priča o čudesnim putovanjima u Kostariku, Island, Tajland i Indiju.

Medicinska sestra u penziji Mila Starčević i njen suprug Petar, poznati šabački doktor, koji je preminuo pre četiri godine, čitav svoj radni vek proveli su pomažući ljudima, pružajući im zdravstvenu negu.

Osim ljubavi prema humanom poslu koji su radili, vezivala ih je i velika strast prema putovanja, pa su tokom 55 godina braka, zajedno obišli 143 zemlje sveta, a u neke su se vraćali i više puta.

– Petar mi je otkrio lepotu putovanja. Njega je, još kao studenta, očarao Pariz, pa je poželeo da vidi i druge zemlje. Na počektu braka, odlučili smo da putujemo što više, dok ne stigne beba, ali na žalost, to se nije desilo. Pošto nismo imali dece, putovanja su postala naš život, kaže Mila koja je autorka osam knjiga za decu i pet romana za odrasle.

Krenuli su od Evrope, a kada su obišli sve zemlje starog kontinenta, nastavili su dalje.

–  Jedna od najvećih avanura bilo je putovanje u Kostariku. To je mala južnoamerička država, i sve što se iz aviona vidi kada uđete u njihov vazdušni prostor, jest nepregledna prašuma i ništa više. Na samoj obali, nalazio se jedan jedini hotel u kome smo bili smešteni, veoma lep, ali sve ostalo je bila divljina, gde ljudi žive veoma skoromno, priseća se Mila.

Na kupanje su išli kamenim putićem do mora, u delu gde je posečeno drveće i posut pesak na plaži.

– Sa obe strane staze stajali su uniformisani, naoružani mali vojnici, budući da su Kostarikanci veoma niski rastom. Oni su pazli na nas da bezbedno siđemo do mora, a štitili su nas od životinja, kaže naša sagovornica.

Priseća se da je tada prvi put videla majmune kapučine.

– Kada pogledate gore, u krošnji vidite ogromne majmune. Telo im je prekriveno dugom dlakom, dok je četvrtasko lice bilo potpuno glatko. Držali su bebe u naručju, delovali su zastrašujuće i rekli su nam da mogu biti opasni, kaže Mila.

Seća se da su se vojnici sve vreme osvrtali i pazili da turisti bezbedno siđu do vode.

Tekst: danas.rs

Foto: danas.rs

 

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *