22 Oktobra, 2024
AktuelnoBalkanSrbija

Užičanke heroine spasile dete iz Đetinje

Ivana Miladinović, Marina Starčević, Stanimirka Smiljanić Raonić i Ana Gudurić iz Užica spasle su u ponedeljak po podne dvoje dece koja su upala u nabujalu Đetinju! Hrabre Užičanke kažu da su uradile ono što su morale, a to je da bez trunke razmišljanja i same krenu u reku kako bi iz vode izvukle devojčicu koja pohađa prvi razred i dečaka koji je šesti razred.

Drama se odigrala neposredno pored restorana Vagon u Užicu, gde su u dve odvojene grupe sedele hrabre žene. Nakon što je devojčica upala u reku, koja je odmah krenula da je nosi, šetalištem se prelomio urlik njenog brata koji je dozivao u pomoć.

– Čule smo da dečak zapomaže. Vikao je da je u vodi dete koje ne zna da pliva. Marina i ja smo odmah krenule, a sa nama i dve žene koje su sedele za susednim stolom, direktorka škole i nastavnica srpskog jezika – priča za Alo! Ivana Miladinović, koja kaže da je bez razmišljanja odmah zakoračila u vodu.

– Direktorka me je držala za leđa, da ne bih upala. Odjednom se i onaj dečak našao u vodi. Da li je upao ili je krenuo da spasava sestru, ne znam, ali njega smo prvo izvukle. On je bio bliže i znao je da pliva. Uspela sam potom da uhvatim devojčicu za ruku, ali mi je iskliznula. Na svu sreću, Marina ju je uhvatila i izvukla – kaže Ivana, koja je pohvalila i hrabrost dečaka.

– On je bio sav izgreban od kamenja po grudima kad smo ga izvukle – kaže ona.

Marina Starčević, koja je izvukla devojčicu iz vode, kaže da se malena nagutala vode, jer je stalno nestajala u reci.
– Uspela sam da je uhvatim jer sam stajala niže od Ivane. Ona se držala za neki kamen, a mene je držala Ana – priča Marina.

Ona je dodala da je videla da se devojčica davi, da čas izranja, čas nestaje pod vodom i da se verovatno dosta nagutala vode.

Direktorka OŠ „Stari grad“ Stanimirka Smiljanić Raonić i njena pomoćnica i nastavnica srpskog Ana Gudurić tog dana su već preživele jednu dramu u školi, kad je nekom dečaku pozlilo. Posle Hitne pomoći i bolnice sele su da popiju kafu, nadajući se da je težak dan iza njih.

– Nakon što smo čuli povike očajnog dečaka krenule smo ka reci. Ivana i Marina su već trčale ispred nas. Kad smo stigle, one su već bile zagazile u reku, pa smo ih nas dve držale da i njih voda ne bi odnela. Đetinja je bila jaka i brza. Uspeli smo da izvučemo devojčicu i kad smo shvatili da diše, da može da stoji na nogama i kad je progovorila, bila sam presrećna. Poseban je to osećaj – kaže direktorka škole, koja je skinula jaknu i ogrnula decu. Heroine su postale svesne svog podviga tek kasno uveče, a od uzbuđenja nijedna nije mogla da spava.

Tekst: alo.rs

Foto: recmedia.rs

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *