13 Jula, 2024
BalkanSrbija

Očevi na “porodiljskom”: Koliko njiih koristi ovu mogućnost u Srbiji?

Tate u Srbiji mogu da koriste odsustvo sa posla radi nege deteta, ali je tu zakonsku mogućnost prošle godine iskoristilo samo 373 oca. To je za nijansu više nego u godini koja joj je prethodila, kada je 318 tata odlučilo da ostanu kod kuće i brinu o bebama – hrane ih, menjaju pelene, uspavljuju, bore se sa grčevima, prvim zubićima.

Bolovanje radi nege deteta najviše su koristili očevi u Beogradu – 127, zatim u Novom Sadu – 34, Nišu – 18, Novom Pazaru – 12, Кragujevcu – 9.

– Kada je u pitanju starosna struktura, najviše očeva koji su tokom 2022. godine koristili ova prava bilo je u dobu od 36 do 40 godina i od 31 do 35 godina – kažu za Euronews Srbija u Ministarstvu za brigu o porodici i demografiju.

Inače, kada stigne prinova u kuću, majke imaju pravo da koriste porodiljsko bolovanje koje traje tri meseca i na njega se nadovezuje bolovanje radi nege deteta. Oba zajedno traju godinu dana, a pošto se samo za prvo bolovanje prikuplja dokumentacija uglavnom se zbirno nazivaju “porodiljsko odsustvo”.

Zakonom je omogućeno da očevi mogu da “preuzmu” od majki porodiljsko odsustvo, ali tek kada beba napuni tri meseca. Majka tada može da se vrati na posao, a brigu o bebi preuzima otac i koristi odsustvo radi nege deteta. U situacijama kada otac preuzima bolovanje od majke prilažu se skoro ista dokumenta koja prilaže i majka za otvaranje porodiljskog. Jedini izuzetak je sporazum u pisanoj formi između njega i supruga o tome da majka prenosite bolovanje radi nege deteta na supruga, odnosno oca deteta.

Broj očeva koji koriste “porodiljsko odsustvo” povećava se svake godine, ali je to povećanje neznatno. Nekoliko je razloga za to – očevi nisu upoznati da im je ta mogućnost dostupna, ali i oni koji su upoznati ne koriste to pravo često iz zbog kulturološkim obrascima koji u našoj zemlji preovlađuju, a po kojima je majka ta koja je odgovorna za brigu o detetu.

Tekst: direktno.rs

Foto: direktno.rs

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *